Het Nederlandse popduo Acda en De Munnik gaat na 25 jaar uit elkaar.

Dat melden Thomas Acda en Paul de Munnik dinsdagavond in het VARA-programma De Wereld Draait Door.

"Het is klaar", aldus Acda in de uitzending. "Met het laatste programma hebben we echt iets heel moois en groots gemaakt en om dat te bewaren is het verstandig na twintig jaar iets anders te gaan doen."

"Paul is vooral het touren zat", vervolgde hij. De Munnik relativeerde dat: "Je komt op een gegeven moment in een gesprek: 'Wat gaan we volgend jaar doen?' Toen dachten we: 'Ja, wat erna?' Ik zei, ik hoef niet zo nodig weer iets te maken."

Ontmoeting

Acda en De Munnik ontmoetten elkaar in 1989 op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In die periode maken ze voor het eerst samen liedjes en in 1991 wordt het eerste theaterprogramma Waarom Zweeg Sam? op de planken gebracht. De productie Spectacle Coupé uit 1993 wint de Pisuisse Prijs.

Het duo brak in 1997 door met het titelloze debuutalbum, dat vijf weken de eerste plek van de Album Top 100 bezet hield. De bekendheid werd een jaar later vergroot met de eerste hit, Niet Of Nooit Geweest, afkomstig van het tweede album. De single bereikte tweede plek in de Mega Top 50.

Nick & Simon

Daarna werden er nog top 10-hits gescoord met Groeten Uit Maaiveld en ’t Is Stil (Aan De Overkant). Acda’s duet met Nick Schilder, Sterker Nu Dan Ooit, bereikte in 2012 de eerste plek van de hitlijst. De tegelijkertijd uitgebrachte single Kijk Me Na van Paul de Munnik en Simon Keizer haalde de tweede plek.

Het succes van de eerste twee albums werd niet meer geëvenaard, al stonden ook de langspelers Groeten Uit Maaiveld en Liedjes Van Lenny korte tijd op de eerste plek van de albumlijst genoteerd. In het voorjaar van 2012 verscheen het laatste album, getiteld ’t Heerst, met nummer 2 als piekpositie.

Acda en De Munnik - Niet Of Nooit Geweest (1998)