De Amerikaanse band OneRepublic geeft op maandagavond het grootste eigen concert op Nederlandse bodem tot nu toe. In de HMH overtuigt de groep met een sterke show.

Zowel visueel als vocaal zet OneRepublic een overtuigend concert neer. De uitgebreide begeleidingsband doet zijn werk uitstekend. Op het eerste gezicht is de productie bij lange na niet zo groot als die van bijvoorbeeld Jason Derulo in dezelfde zaal, maar gaandeweg het optreden blijkt dat de band wel degelijk een grote impact achterlaat.

OneRepublic tourt naar aanleiding van het afgelopen jaar verschenen derde album Native. De plaat ging in het thuisland al meer dan een half miljoen keer over de toonbank. In Nederland scoorde de groep hits met nummers als Apologize en Stop & Stare, maar single Counting Stars lijkt nu voor de definitieve doorbraak te zorgen.

Dat nummer behoort live eveneens tot een van de hoogtepunten, net als de eerder genoemde singles. Ook Something I Need en met name een grootse versie van single All The Right Moves worden goed ontvangen door het uitzinnige publiek in Amsterdam.

Dat zanger Ryan Tedder hits kan schrijven staat dan ook buiten kijf. Naast zijn rol als frontman van OneRepublic schreef hij een scala aan wereldhits. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor Turning Tables (Adele), Not Over You (Gavin DeGraw) en Already Gone (Kelly Clarkson). Daarnaast is hij ook een veelgevraagd producer.

Pauzes

Hij verwerkt het nummer We Found Love van Rihanna in de eigen hit Apologize. Voorafgaand aan datzelfde lied toont hij zich met een indrukwekkende solo ook een kundig pianist. Een kleine smet op de show vanavond zijn de pauzes tussendoor, waarvan het merendeel overbodig is.

Los van de mooie videoprojecties gebeurt er namelijk niet heel veel op het podium. De show is verder van een dusdanig niveau dat het de avond allesbehalve verpest. OneRepublic kiest ervoor om alles live te doen en hoewel Tedder lang niet altijd even toonvast is, zorgt dat voor veel bijzondere momenten.

Overstap

Voor een show van dit formaat komt het optreden van de groep erg losjes over. Zo is er tussen de bedrijven door genoeg ruimte voor improvisatie, met onder meer een korte doch vermakelijke acapellamedley van Pharrell Williams-hits. OneRepublic bewijst meer dan klaar te zijn voor de stap van het clubcircuit naar de grotere arena's wereldwijd.

Tot voor kort opereerde de groep toch een beetje als het kleine broertje van The Script, maar daar komt nu definitief verandering in. Als de volgende plaat niet weer zo lang op zich laat wachten (tussen de laatste twee zat een pauze van vier jaar), kan deze band nog veel groter worden.