Zanger en producer Pharrell Williams scoort met zijn single Happy voor het eerst in zijn carrière een nummer 1-hit als soloartiest in de Amerikaanse hitparade.

Na twee weken achter Katy Perry’s Dark Horse te hebben doorgebracht, stoot het liedje van de soundtrack van de animatiefilm Despicable Me 2 door naar nummer 1.

Pharrell Williams stond overigens al driemaal eerder aan kop van de Amerikaanse hitlijst, maar louter als gastartiest op singles van andere artiesten.

De eerste keer was in 2004, toen hij drie weken bovenaan de lijst doorbracht als gastvocalist en producer van Drop It Like It’s Hot van Snoop Dogg. In 2006 stond hij twee weken op nummer 1 genoteerd met Ludacris, op zijn hit Money Maker, en in 2013 nog eens twee weken met Blurred Lines van Robin Thicke.

Als helft van productieteam The Neptunes was hij verantwoordelijk voor nog eens twee Amerikaanse nummer 1-hits, te weten Hot In Herre van rapper Nelly (zeven weken aan kop in 2002) en Hollaback Girl van No Doubt-zangeres Gwen Stefani (vier weken op nummer 1 in 2005).

Vrolijk

Het is de vijfde keer dat een liedje met het woord Happy in de titel de eerste plek bereikt in de VS, meldt muziekblad Billboard. De andere vrolijke vier waren The Happy Organ van Dave Cortez (1959), If You Wanna Be Happy van Jimmy Soul (1963), Happy Together van The Turtles (1967) en Don’t Worry, Be Happy van Bobby McFerrin (1988).

Het succes van Happy begon in Nederland. Radiostation 3FM zette het liedje vorige zomer op de playlist, op aandringen van de kinderen van een muzieksamensteller. Kort daarna bereikte het de eerste plek in de Mega Top 50. Ook met John Legends All Of Me liep Nederland voorop (nu pas top 10 in de VS, zijn hoogste notering daar).