Gitarist Franny Beecher van de pionierende rock-‘n’-rollgroep Bill Haley and His Comets is maandag op 92-jarige leeftijd in een rusthuis nabij Philadelphia overleden.

Beechers dochter Pauline Grinstead bevestigt het overlijden van haar vader, meldt muziekblad Billboard. Hij was sinds 1954 de leadgitarist van Bill Haley.

Hij was eerst werkzaam voor het orkest van Benny Goodman, maar voegde zich bij Haleys band na de dood van Danny Cedrone, kort na het verschijnen van Rock Around The Clock.

Hoewel Beecher niet op de oorspronkelijke opname van Rock Around The Clock te horen is, speelde hij wel mee tijdens de eerste vertolking van het nummer op de Amerikaanse televisie in 1955. In datzelfde jaar was een uitvoering van het nummer met Beecher te zien in de eerste rock-‘n’-rollfilm, Blackboard Jungle.

De invloed van Beecher is met name te horen op See You Later, Alligator, dat een van de laatste grote hits was voor Bill Haley en consorten. Kort na het overlijden van Haley in 1981 werd een medley met oude hits van de groep een groot succes in Groot-Brittannië. Beecher trad tot twee jaar geleden nog op.