Zanger Pharrell Williams volgt de hitsingle Happy op met een nieuwe soloplaat, getiteld G  I  R  L. "Het is een eerbetoon aan de vrouw", vertelt hij aan NU.nl.

"Het album gaat over vrouwen, omdat zij altijd een fenomenale kracht in mijn leven en carrière zijn geweest", aldus de man achter hits als Get Lucky en Blurred Lines.

"Ze zijn de belangrijkste inspiratiebron in mijn leven. Er zijn zoveel vrouwen waar ik tegenop kijk en dagelijks dingen van leer, dat ik dit voor hen wilde doen."

Vrijwel meteen wist Williams dat hij de plaat G  I  R  L zou noemen. Hij refereert naar de controversiële samenwerking tussen hem met Robin Thicke en TI voor het nummer Blurred Lines. "Het is makkelijk om in de war te raken van de discutabele teksten en de veelbesproken video", zegt hij kritisch.

Die reputatie wil hij rechtzetten met de soloplaat, die van begin tot eind in het teken staat van de vrouw. "Het gaat gebeuren. Over niet al te lange tijd zullen vrouwen het overnemen. Denk je eens in dat alle talkshows door vrouwen worden gepresenteerd? Of dat zij het gezicht zijn van de politiek?"

Verschuiving

"Ik denk dat er een grote verschuiving zal plaatsvinden. Vrouwen gaan meer verdienen, ze krijgen de touwtjes in handen, ze laten zich niet aan de kant zetten. Ik wil aan de juiste kant staan, als dat gebeurt. Ik voorzie het en ik kijk ernaar uit."

De zanger wilde vrouwen ook een prominente rol op het album geven. Voor de gelegenheid bracht hij dan ook twee zangeressen die hem inspireerden samen op de plaat: Miley Cyrus en Alicia Keys. "Het zijn twee sterke vrouwen met elk een eigen stem en karakter", aldus Williams.

Duet

"Ik wilde graag een duet met hen op het album, en het zoeken van de juiste nummers ging daarvoor vanzelf. Het nummer dat Alicia zingt past perfect bij haar stem en persoonlijkheid. Je hoort in alles dat zij dat hoort te doen. Hetzelfde geldt voor Miley; het was een logische samenkomst."

Ook Daft Punk en Justin Timberlake zijn op het album te horen. "Ik werk graag samen met artiesten, dat weet iedereen. Ik vind het spannend, maar ik ben er ook trots op, dat ik in dit geval niet de artiest naast de artiest ben. Het is mijn plaat, ik draag de naam."

Aanbod

Door het drukke schema van de artiest en producer was er in eerste instantie nooit sprake van een tweede soloalbum, legt Williams uit. "Na de samenwerking met Daft Punk voor Get Lucky kwam de platenfirma Colombia naar me toe met het aanbod. Ik zag het niet aankomen."

"Ik vond het zo bijzonder dat er mensen waren die wilden weten wat ik te vertellen had. Wat ik vanuit mijn hart aan de wereld wilde uiten, door middel van een album. Ik voelde me gerespecteerd en vereerd en hoefde niet lang na te denken over een antwoord."

Team

Williams is enorm trots op de elf nummers die hij in korte tijd heeft weten te maken met zijn hechte groep vrienden en muzikanten. Ook componist Hans Zimmer, verantwoordelijk voor de strijkarrangementen, is hij dankbaar voor de bijdrage. "Zonder dit fantastische team had ik het niet kunnen doen."

"Dit is het album waar ik van heb gedroomd. Dit is het album dat ik altijd heb willen maken. Dit is mijn favoriete werk tot nu toe. Ik heb altijd een plaat willen maken die niet over mij ging, maar over iemand anders. Het is een urgente plaat, hij moest gemaakt worden. Zo voelt het bij mij."