De Amerikaanse zanger Jason Derulo speelt op maandagavond in de HMH te Amsterdam als onderdeel van zijn Tattoos World Tour. Daar stelt hij zwaar teleur met een ondermaats optreden.

De tournee waarmee hij nu Amsterdam aandoet, is vernoemd naar zijn derde album Tattoos. In 2010 brak hij door met zijn debuutplaat Jason Derülo, waar nummers als Ridin' Solo en Whatcha Say opstaan.

Eigenlijk zou Derulo in 2012 al in de Amsterdamse zaal spelen, maar vanwege een ongeluk ging dat optreden niet door.

Sindsdien is de zanger alleen maar populairder geworden, maar in een nagenoeg uitverkochte HMH overtuigt hij bepaald niet. Dat terwijl zo'n negentig procent van de gespeelde liedjes absolute hits zijn. Zelfs de voor het grote publiek minder bekende liedjes als Stupid Love, It Girl en Marry Me zijn onbetwist ijzersterke popsongs.

Danspauzes

Derulo lijkt het vooral bij het allerbeste van zijn materiaal te willen houden. De zanger heeft inmiddels drie platen uit, maar speelt daar slechts een bijzonder klein percentage van. De muziek wordt dan ook talloze malen onderbroken voor danspauzes en de meegereisde dj.

Wervingscampagnes voor onder meer het kopen van merchandise en het volgen van zijn Instagram-account zijn ook onnodige onderbrekingen. Gênant wordt het pas echt als Derulo circa vijftien minuten uittrekt om tezamen met al zijn dansers een workout-oefening te geven.

Push-ups

Vijf meisjes komen het podium op om op de ruggen van de groepsleden te zitten terwijl die push-ups doen. Een betere strategie om de vaart erin te houden lijkt het spelen van covers, al komt hij ook hier niet beslagen ten ijs. Zo komt onder meer een halfslachtige cover van Blurred Lines voorbij, al zingt Derulo (die sowieso weinig live doet) geen letter van de tekst.

Ten overstaan van duizenden gillende meisjes danst hij alleen met ontbloot bovenlijf op het podium. Ook het nummer Royals van Lorde, dat afgelopen jaar een grote hit was, komt niet goed uit de verf. Al is het alleen al vanwege de volstrekt ongeloofwaardige perfomance die totaal niet aansluit bij het idee van het liedje.

Satirisch

Een dergelijke vertolking zou misschien werken wanneer hij satirisch bedoeld is, maar helaas lijkt Derulo geen flauw idee te hebben van wat hij zingt. Het concert van Derulo begint nog veelbelovend met een spervuur aan hits, waaronder In My Head en Whatcha Say, maar levert daarna met een moordtempo in aan kwaliteit.

Met zo'n optreden komt de zanger niet eens in de buurt van voorbeelden als Usher en Michael Jackson en heeft hij nog een heel erg lange weg te gaan. Dat Jason Derulo hits kan schrijven staat buiten kijf, maar een volwaardig optreden leveren kan hij nog niet. De fans, waarvan een deel diep in de buidel heeft getast, verdienen veel meer.