De Amerikaanse rockband Kiss zal niet spelen tijdens het grootse gala in april waarbij de groep opgenomen wordt in de Rock ’N’ Roll Hall Of Fame. 

Dat heeft Kiss zondag laten weten in een verklaring op zijn websiteDe band spreekt van een "begrijpelijke en emotionele situatie waarin het onmogelijk is om iedereen tegemoet te komen". 

De situatie waarover hier gesproken wordt ontstond toen afgelopen najaar duidelijk werd dat Kiss eindelijk in de prestigieuze rock-’n’-roll-eregalerij zou worden opgenomen.

Vraag was of de rockgroep, die in de jaren 70 beroemd werd om haar bonte uitdossing en make-up, op het aan de plechtigheid verbonden gala zou aantreden in de originele bezetting, inclusief gitarist Ace Frehley en drummer Peter Criss, of met de huidige gitarist en slagwerker Tommy Thayer en Eric Singer.

Bandleider Gene Simmons en zanger Paul Stanley gaven nadrukkelijk de voorkeur aan die laatste optie, wat Frehley en Criss in het verkeerde keelgat schoot. Ook de organisatie van het gala had graag de oorspronkelijke band op het podium gezien.

"Om een knoop door te hakken hebben we besloten om helemaal niet te spelen en ons te richten op het vieren van onze toelating tot de Rock ’N’ Roll Hall of Fame", aldus de band.

Kankergezwel

Een en ander leidde ertoe dat met name Simmons en Frehley elkaar in de media met modder om de oren smeten. Simmons vergeleek de gitarist en Criss met een kankergezwel, daarbij doelend op het drugs- en alcoholmisbruik van beide mannen. "Beide gasten hebben driemaal opnieuw de kans gehad om in de band te blijven. En drie keer hebben ze er een rotzooi van gemaakt." 

Frehley reageerde daarop met de opmerking dat Simmons een ‘karikatuur’ was, die vanaf het allereerste begin geld als enige motivatie had om muziek te maken.

Reünie

De bassist die samen met de oorspronkelijke zanger Paul Stanley nog altijd de kern van het huidige Kiss vormt, sloot in november een reünie met Frehley en Criss nog beslist uit.

Later werd hij echter milder en ook de gitarist leek bereid de vredespijp te roken, om zodoende een eenmalige reünie mogelijk te maken. Afgelopen week liet Simmons echter weer weten alleen met zijn huidige bandleden aan te willen treden.