De 17-jarige Birdy heeft erg moeten wennen aan alles wat naast het optreden komt kijken. "Live spelen, gewoon zingend achter mijn piano zitten, dat heeft altijd heel natuurlijk gevoeld."

Het zingen van haar liedjes voelt heel gewoon. Aan de randzaken moet ze nog steeds wennen.

"Ik vind het zo surrealistisch: dat je op reis gaat naar een plek waar je nog nooit bent geweest, en dat mensen je daar dan al kennen", zegt de Britse Jasmine van den Bogaerde woensdag tegen Metro

"Dat blijft vreemd. Ik dacht helemaal nooit na over een carrière als zangeres. Het zingen kwam gewoon van binnen, als iets dat ik móest doen."

Haar tweede album, Fire Within, heeft ze in tegenstelling tot haar debuut Birdy, grotendeels zelf geschreven. Het begon drie jaar geleden allemaal met Skinny Love, een cover van Bon Iver.

"Dat was zo’n onverwacht succes, dat het label vond dat er snel een compleet album moest komen. Er was geen tijd om mijn eigen ideeën uit te werken, ik zat toen nog op school en mijn debuut is uiteindelijk in slechts een weekje opgenomen."

Geleerd

Maar het maken van een coveralbum heeft haar ook veel geleerd. "Ik weet nu veel meer over songstructuur, over productie, over kleine dingen die een liedje heel anders kunnen laten klinken. Daar dacht ik vroeger totaal niet over na. Nu kan ik meer uit mijn eigen ervaringen putten, omdat ik ineens ook zo ontzettend veel meemaak. Ik ben de hele tijd van huis en ontmoet onderweg ontzettend veel mensen, dat vindt allemaal zijn weg naar mijn liedjes."