De Nederlandse zanger Dotan vindt zichzelf een open boek op zijn tweede album. "Het is voor het eerst dat ik zo veel persoonlijke dingen in liedjes stop", zo zegt hij tegen NU.nl.

"Ik ga echt met de billen bloot", vertelt de muzikant over zijn nieuwe cd 7 Layers.

"Het titelnummer heb ik in een uur geschreven, of zo. Het gaat onder meer over mijn vader die in het buitenland woont en hoe dat voor mij was, ook in mijn jeugd. Dat zijn dingen waar ik eigenlijk nooit over spreek, zelfs niet met vrienden."

"Het is wel een mooie uitlaatklep", vindt Dotan. Drie jaar geleden bracht Dotan zijn debuutplaat uit in de vorm van Dream Parade. Met This Town scoorde hij een hit op de Nederlandse radio. "Ik heb wel eens gelezen dat mensen roepen dat ik een eendagsvlieg was", aldus de singer-songwriter.

Wachten

"Nu hebben mensen het over een comeback. Maar ik ben nooit weggeweest, hoor." Na zijn eerste cd besloot Dotan niet op zijn lauweren te rusten, maar met zijn gitaar het land in te trekken. "Ik had geen zin om te wachten tot er zomaar iets zou gebeuren, dus ben ik de mensen op gaan zoeken."

"Ik heb ervoor gekozen om op de lange termijn te denken. Het is niet mijn bedoeling om een snelle hit te scoren. Ik wil een band opbouwen met mensen. Dan houd je het uiteindelijk ook veel langer vol, volgens mij. Zeker tijdens de kleine shows merk ik dat mensen naar mij toe komen met bijzondere verhalen, dat is mooi."

Beslissing

"Natuurlijk heb ik wel eens gedacht: maak ik wel de goede beslissing door muzikant te worden? Hiervoor heb ik gewoon gestudeerd en had ik een goede baan met auto. Mensen zeiden dan: je hebt het goed voor elkaar. Maar ik vond er geen reet aan en wilde muziek maken."

"Maar dan stond ik ineens bij de supermarkt met 4 euro en dacht ik: wat kan ik hiervan eten?", onthult Dotan. "Nu langzaamaan die bevestiging komt, met shows die goed verkopen en een tweede album in de winkels, voelt dat wel heel goed."

Huiskamerconcert

Om fans zat de zanger ook na het eerste album al niet verlegen. Mensen reageerden massaal op zijn Facebook-bericht waarin fans zich konden aanmelden voor een huiskamerconcert. "Uiteindelijk heb ik er iets van honderd gespeeld en dat is belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling."

"Ik werd veel comfortabeler met spelen. Ik schreef voor elk concert een nieuw liedje. Soms was het helemaal kut en stopte ik halverwege, maar die ruimte heb je dan. En als het goed is, voel je meteen dat hij binnenkomt bij de mensen. Dan maakt het ook niet uit of het een hit is."

Dotan gaat in maart op tournee door Nederland.