Het Duitse mediaconcern Bertelsmann neemt Talpa Music en al zijn muziekrechten over. Daarmee krijgt muziekdivisie BMG de rechten op de muziek van onder meer Tiësto, Afrojack en Jan Smit in handen.

Talpa Music, dat in 2005 door media-ondernemer John de Mol samen met muziekuitgever Tony Berk werd opgericht, beheert de rechten op meer dan 37.000 nummers en vertegenwoordigt de belangen van diverse dancelabels.

Daarnaast hebben schrijvers en producers van het bedrijf nummers op hun naam staan van internationale sterren als David Guetta, Rihanna, Beyoncé, Lady Gaga, Britney Spears, Madonna en Michael Jackson.

BMG gaat zijn eigen activiteiten in Nederland samenvoegen met die van Talpa Music onder de merknaam BMG Talpa Music. Het bedrijf sprak van ''een zeer significante acquisitie van een van Europa’s meest toonaangevende muziekuitgevers''.

Lokale muziek

Het Duitse bedrijf wordt hierdoor niet alleen de grootste uitgever van lokale muziek in de Benelux, maar krijgt ook een stevig aandeel op het gebied van 'electronic dance music' (EDM). Artiesten als Tiësto en Afrojack horen internationaal tot de grootste sterren in die stroming.

BMG en Talpa Music gaven maandag aan de overname waarschijnlijk deze maand af te ronden. De aankoop zou in omvang vergelijkbaar zijn met die van Sanctuary Records door BMG vorig jaar. Volgens ingewijden werd dat bedrijf voor circa 40 miljoen euro gekocht.