Dankzij zijn Grammy-nominatie krijgt de Nederlandse dj Armin van Buuren veel aanbiedingen om met bekende artiesten samen te werken, maar hij laat aan NU.nl weten kritisch te zijn.

"Er wordt veel gesproken, maar als ik het nu zeg en het gaat uiteindelijk niet door, krijg ik iedereen weer achter me aan", zegt Van Buuren over potentiële samenwerkingen.

"Zelfs al meldt Beyoncé zich bij mij, het nummer moet wel kloppen. Ik ga niet zomaar met iemand de studio in." Hij erkent echter dat zijn Grammynominatie wel nieuwe deuren opent.

Van Buuren won de Grammy voor Best Dance Recording uiteindelijk niet, maar merkt dat de nominatie alleen al een positief effect heeft. "Je hoort toch bij een bepaalde club ineens", zegt hij.

"Natuurlijk denk je wel even: 'Shit, ik had best wel willen winnen'", aldus de dj, die genomineerd was met This Is What It Feels Like.

Verschil

De nominatie zorgt ook voor veel interesse vanuit de VS, vertelt hij. "Er staan wel een paar samenwerkingen op de planning en ook tijdens interviews merk ik een groot verschil. Als ik nu met Amerikaanse media praat, beginnen ze allemaal over die nominatie."

"Over de noteringen in de DJ Mag Top 100 heeft nog nooit iemand het gehad", aldus Van Buuren, die doorgaans in de bovenste regionen van de prestigieuze lijst verkeert. Hij stond de afgelopen tien jaar maar liefst vijf keer bovenaan. Momenteel trekt hij de wereld over met zijn dancefeest A State Of Trance alias ASOT 650.

Springlevend

De dj doet voor het eerst in steden als Almaty in Kazachstan en Jekaterinburg in Rusland aan. Volgens Van Buuren is het genre trance nog altijd springlevend. "Ik bedoel het niet als een sneer, maar in andere genres zie je toch vaak dat mensen zich blindstaren op hun eigen hokje en daar binnen op zoek gaan naar vernieuwing."

"Bij trance zie je dat iedereen openstaat voor nieuwe invloeden en geluiden", zo vindt hij. "Zo merkte je een paar jaar geleden dat electro veel terugkwam in trance. Nu zijn er veel jongens die op een wat lager tempo draaien. Ik merk wel dat er een groep jonge gasten opstaat die echt hun eigen draai geven aan trance."

Talenten

"Dat vind ik heel erg tof om mee te maken en dat inspireert mij ook weer", vertelt Van Buuren, die met A State Of Trance ook een podium biedt aan nieuwe talenten uit de trancehoek. "Jongens als Hazem Beltagui en David Gravell vind ik zelf helemaal te gek. Misschien niet de meest toegankelijke trance, maar wel heel vernieuwend."

"Natuurlijk hebben we altijd een paar grote jongens die hoog op ons verlanglijstje staan, maar ik vind het vooral heel tof om een nieuwe lichting muzikanten de kans te geven om voor een groot publiek te draaien."

In de nacht van zaterdag 15 februari vindt de Nederlandse editie van A State Of Trance plaats in de Jaarbeurs te Utrecht.