De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft aangekondigd de regels voor de stemprocedure aan te scherpen. Dit nadat er bewijs is gevonden dat er de vorig keer mee is gesjoemeld.

De European Broadcasting Union (EBU) meldt op zijn website dat er geconcludeerd is dat er tijdens de editie van 2013 geprobeerd is de televoting te beïnvloeden.

Volgens de EBU werden deze frauduleuze pogingen echter op tijd gedetecteerd, zodat ze niet zijn meegenomen in de uiteindelijke verdeling van de punten.

Om te voorkomen dat landen in de toekomst proberen de puntenverdeling in hun voordeel te beïnvloeden, heeft de organisatie de regels aangescherpt. Zodra geconstateerd wordt dat een participerend land zich niet aan de richtlijnen houdt, mag een land maximaal drie achtereenvolgende jaren niet deelnemen.

Geloofwaardigheid

De regels zijn ingevoerd om "de geloofwaardigheid van de stemprocedure te versterken en om het Eurovisie Songfestival-merk verder te beschermen", zo laat EBU weten. Sinds 2009 wordt de puntentelling voor vijftig procent gebaseerd op televoting. Dit wordt gecombineerd met de beoordeling van een vakjury.

Vorig jaar zou Azerbeidzjan zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping van zowel juryleden als televoters. De voormalige Sovjetstaat zou Litouwse studenten hebben ingehuurd om de stemming te beïnvloeden.

Connectie

Er zou geen directe connectie zijn gevonden met de organiserende partij in Azerbeidzjan. De inzending van Azerbeidzjan eindigde in 2013 op de tweede plek van het liedjesfestijn met 234 punten, achter winnaar Denemarken (Only Teardrops van zangeres Emmelie de Forest).

Het liedje Hold Me van zanger Farid Mammodov kreeg twaalf punten van Rusland, Litouwen, Montenegro, Malta, Israël, Hongarije, Griekenland, Georgië, Bulgarije en Oostenrijk. Azerbeidzjan gaf zelf twaalf punten aan Gravity van de Oekraïense zangeres Zlata Ognevich.