Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is geschrokken van de storm aan kritiek nadat het popfestival vorige week een aantal veranderingen communiceerde.

Er kwam kritiek na de bekendmaking van hogere entreeprijzen, de invoering van parkeergeld en de aankondiging dat dubstepartiest Skrillex een van de hoofdacts is tijdens Lowlands.

"Ik schrik gewoon van de hoeveelheid negativiteit", zegt Van Eerderburg tegen de website Lowlove. "Het is een opeenstapeling van ergernissen, dat begrijp ik."

"Maar ik rekende op meer nuance. Het zijn echt veranderingen ten goede, op weg naar een duurzaam festival." Hiermee doelt hij onder meer op de parkeerkosten voor Lowlands (15 euro in de voorverkoop, 25 euro aan de dagkassa), waarmee volgens hem een busnetwerk naar het terrein gefinancierd wordt.

Het statiegeldsysteem, waarbij plastic bekers kunnen worden ingeruild tegen consumptiebonnen, wordt afgeschaft. "Het systeem was te effectief, het blies zichzelf op", aldus de festivaldirecteur. "Ik was serieus bang dat het een keer tot zware irritatie op het veld of tussen concurrerende groepen zou gaan leiden."

Concurreren

De entreekaarten gaan 10 euro omhoog, waardoor de prijs uitkomt op 195 euro voor een heel weekend. "Wat veranderd is, is dat we tegenwoordig met acht festivals in één weekend concurreren", legt hij uit. "Dat drijft de prijzen van bands op en daarmee ook de ticketprijzen."

De kritiek op het programma vindt Van Eerdenburg nog wat voorbarig. "We hebben acht van bijna tweehonderd namen bekend gemaakt. Mensen, heb geduld", reageert hij. Anderzijds zegt hij wel te luisteren naar het commentaar van de vaste bezoekers van het popfestival in Biddinghuizen.

Vervreemden

"Ik lees veel reacties van mensen die eens ergens anders gaan kijken. Veel mensen komen ook voor het eerst." Hij constateert dat Lowlands na 22 jaar een ander publiek aantrekt, een nieuwe generatie. "Dat bepaalde mensen zich dan van het festival vervreemden zie ik als een natuurlijk proces, wat normaal is", vindt hij.

Een van de veranderingen die Van Eerdenburg ziet, is de toenemende populariteit van elektronische muziek. De Bravo-tent wordt verplaatst om de drukte beter te verspreiden. Zaterdag start de kaartverkoop van Lowlands, dat al jaren razendsnel uitverkocht is. Van Eerdenburg denkt dat dit ook dit jaar weer snel zal gebeuren.