De Amerikaanse president Barack Obama heeft de maandag overleden folkzanger Pete Seeger herdacht.

Obama prees vooral het sociale engagement in de liedteksten van Seeger.

"Door de jaren heen gebruikte Pete zijn stem - en zijn hammer (referentie naar het lied If I Had A Hammer, red.) - om klappen uit te delen voor de rechten van arbeiders en voor de burgerrechten, voor wereldvrede en voor milieubescherming", aldus Obama.

"Hij nodigde ons altijd uit om mee te zingen. Om ons eraan te herinneren waar we vandaan komen en om ons te laten zien waar we naartoe moeten. Om die reden zullen we Pete Seeger altijd dankbaar zijn." Volgens de president was de maatschappelijke kritiek van Seeger van groot belang.

Overigens werd zijn gedachtegoed niet altijd geapprecieerd. Seeger was slachtoffer van het mccarthyisme, een periode van anticommunisitsche verdachtmakingen, waarin hij nauw in de gaten werd gehouden door de FBI om zijn communistische sympathieën en zelfs veroordeeld werd tot een gevangenisstraf.

Burgerrechtenbeweging

Tijdens de Vietnamoorlog bekritiseerde hij president Lyndon Johnson. In de jaren 60 zette Seeger zich actief in voor de burgerrechtenbeweging in de VS. Zijn bewerking van We Shall Overcome werd een hit en gold als strijdlied voor gelijke rechten.

Het lied werd door Joan Baez vertolkt toen Martin Luther King zijn beroemde I Have A Dream-speech hield, evenals het Seeger-liedje If I Had A HammerIn 2009 trad Seeger samen met Bruce Springsteen op tijdens de beëdiging van Barack Obama.