Motörhead heeft haar Europese tournee, die in februari zou beginnen, afgelast wegens de gezondheidstoestand van frontman Lemmy Kilmister. 

Dit meldt de band in een verklaring op haar website.

De tournee was oorpronkelijk gepland voor najaar 2013, maar ging toen om dezelfde reden al niet door.

"Tal van verwoede en gerichte inspanningen heeft oprichter en internationaal icoon Lemmy ondernomen om een serie gezondheidsproblemen die in relatie staan tot zijn diabetes onder controle te krijgen", aldus de verklaring.

"Hoewel er sprake is van vooruitgang, is de band en Lemmy door de artsen te kennen gegeven dat het nog te vroeg is om weer op tournee te gaan. Met het oog op de toekomst hebben de band en Lemmy het advies schoorvoetend ter harte genomen en de tournee afgelast."

Afgelopen jaar kwam Motörhead keer op keer in het nieuws in verband met Kilmisters gezondheid. In het voorjaar moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen met een haematoom, vervolgens werd vastgesteld dat hij suikerziekte had en aan het begin van de zomer kreeg hij een defibrillator ingebracht vanwege hartproblemen.

Tijdens een optreden op een festival in Duitsland in augustus moest de bassist-zanger vroegtijdig in slechte conditie het podium verlaten en wederom medisch onderzocht worden. Her en der werd - ten onrechte - al gespeculeerd over zijn overlijden.

Slechte gewoonten

Eerder deze maand liet Motörhead-manager Todd Singerman zich in het Amerikaanse rockblad Decibel nog uit over de omgang van Kilmister met zijn ziekte: "Het draait voor een belangrijk deel om zijn worsteling met slechte gewoonten; dingen die hij niet meer mag. Hij is inmiddels gestopt met roken, maar slaat waarschijnlijk zo nu en dan nog wel een whisky-cola achterover - hij zou liegen als hij zei dat hij daarmee helemaal gestopt was."

"Hij heeft geprobeerd om de whisky-cola door wijn te vervangen. Dat was het compromis dat hij met zijn artsen bereikte. Maar ook wijn bevat nog erg veel suiker. En hij heeft ook niet tegen zijn artsen gezegd dat het bij ‘een wijntje’ in zijn geval meteen om twee flessen gaat."

Tijdens de aanstaande tournee, die op 8 februari in Oslo zou beginnen, stonden geen Nederlandse concerten op het programma. Wel zou op 24 februari het Belgische Deinze en op 5 maart Düsseldorf worden aangedaan.