Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
André Rieu

Nederlandse muziekexport verder gestegen

Nederland heeft in 2012 voor het achtste achtereenvolgende jaar meer muziek geëxporteerd dan het jaar ervoor. 
Door Novum

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Buma Cultuur. 

De muziekexport bedroeg in 2012 rond de 130 miljoen euro, een stjjging van 31 procent ten opzichte van 2011 en een verdubbeling vergeleken met 2009. Van dat bedrag komt 80 procent voor rekening van optredens van Nederlandse artiesten over de grens.

In de meeste gevallen gaat het om optredens van dj's als Tiësto, Armin van Buuren, Hardwell, Afrojack, Fedde le Grand en Ferry Corsten. Violist en orkestleider André Rieu scoorde hoog in de categorie populair-klassiek.

Explosief

De stijging van het aantal dance-optredens is vanaf 2009 explosief te noemen. Dat komt vooral door het openbreken van de Noord-Amerikaanse markt, aldus Buma Cultuur.

Toch wordt het meeste geld verdiend in Duitsland: 17 procent van de inkomsten komt daarvandaan, gevolgd door Groot-Brittannië (ruim 14 procent) en België (14 procent). In de VS werd 7 procent van inkomsten verdiend.

In 2012 waren ruim 950 Nederlandse acts in het buitenland actief. Ze traden vooral op in de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje. In de VS is Las Vegas een vaste plek geworden voor de Nederlandse dj-top.

Aanbevolen artikelen