Een huis voor de dance-industrie. Dat moet de oude Shelltoren op de oever van het IJ in Amsterdam onder leiding van Duncan Stutterheim (ID&T), Sander Groet (club Air), Hans Brouwer (MassiveMusic) en Eric-Jan de Rooij van ontwikkelaar Lingotto worden.

Vrijdag presenteerden de initiatiefnemers hun plannen met de beeldbepalende toren, die vanaf nu door het leven gaat als A'dam.

Het plan voor de ontwikkeling van de voormalige Shellkantoortoren begon volgens Stutterheim letterlijk op de achterkant van een bierviltje. Eind 2015 moet de 75 meter hoge 'Toren Overhoeks', die sinds 2009 leegstaat, onder meer een 24-uurs club, restaurants, hotel en kantoren voor creatievelingen uit de dance-scene herbergen.

Kers op de taart wordt het observatiedek. Het uitkijkpunt moet een ware toeristische trekpleister worden. Dat idee komt uit de koker van Stutterheim's voormalig ID&T-compagnon en eigenaar van club Air, Sander Groet.

Empire State Building

Groet: ''Ik verbaasde me er tijdens mijn reizen altijd over dat bijna elke grote stad een iconisch uitkijkpunt heeft, maar Amsterdam niet. Een Empire State Building of Eiffeltoren. Op een dag dacht ik; waarom doe ik het niet zelf?''

Jarenlang verklaarde iedereen hem voor gek. ''Heb je Sander weer met z'n toren.'' Maar met de aankoop van de Shelltoren en het aantrekken van gelijkgestemde ondernemers komt het er nu toch van. ''Mijn luchtkasteel wordt werkelijkheid.''

A'dam krijgt op de bovenste verdiepingen, de negentiende en twintigste, een uitkijkpunt, met ramen van vier meter hoog, en een open observatiedek.

Verticale stad

A'dam, wat onder meer staat voor Amsterdam dance and music, wordt volgens de nieuwe eigenaren een 'verticale stad'. Groet: ''Je kunt hier straks slapen, eten, werken, sporten en dansen.''

Het uitkijkpunt verandert 's avonds in bar Heaven en in de kelder van het pand komt club Hell. Daarnaast krijgt A'dam op de achttiende verdieping een ronddraaiend restaurant, komen er werkplekken voor kleine ondernemers en vestigen ID&T en MassiveMusic zich er. Het hotel wordt uitgerust met een zwembad met transparante bodem, waar je vanuit het 24-uurs restaurant op de begane grond zo inkijkt.

Verantwoordelijkheid

Stutterheim is onder de indruk van het vertrouwen dat hij en zijn collega's krijgen.

''Vertrouwen in ons als ondernemers en in de dance-industrie. Ik had 22 jaar geleden nooit gedacht dat deze industrie zo groot zou worden. Maar we kunnen er niet meer omheen. De industrie verdient een huis van waaruit jonge mensen nieuwe dingen gaan maken voor de rest van de wereld.'' Dat dat huis in Amsterdam moet komen, staat voor hem buiten kijf. ''Amsterdam speelt een cruciale rol in de industrie. Het is de onbetwiste hoofdstad van de dance. Ik voel veel verantwoordelijkheid en beloof het vertrouwen waar te maken.''