Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Phil Everly

Phil Everly (74) van The Everly Brothers overleden

De invloedrijke Amerikaanse zanger Phil Everly is vrijdag (lokale tijd) op 74-jarige leeftijd overleden. 
Door ANP/NU.nl

Dat heeft zijn vrouw laten weten aan de Amerikaanse krant The Los Angeles Times. Everly boekte in de jaren 50 en 60 met zijn broer Don als The Everly Brothers grote successen

De zanger is overleden aan de gevolgen van de chronische longziekte COPD, die hij had na een leven lang gerookt te hebben. ''We zijn er kapot van'', reageerde zijn vrouw Patti Everly op de dood van haar man. ''Hij heeft lang en hard gevochten.'' Hij overleed in een voorstad van Los Angeles.

The Everly Brothers maakte furore met hun rock-'n-roll en countrymuziek. De broers uit Chicago scoorden hits met close harmony-nummers als Wake Up Little Susie, Bye Bye Love en All I Have To Do Is Dream.

De in 1968 opgenomen plaat Roots groeide uit tot een klassieker in de countryrock. Grote artiesten als The Beatles en The Beach Boys beschouwden The Everly Brothers als een voorbeeld. Ook waren ze een inspiratie voor Simon & Garfunkel.

Invloedrijk

''De Everly Brothers, die misschien wel invloedrijker waren dan Elvis Presley, mixte country met de opkomende jaren 50 rock-'n-roll'', schreef muziekmagazine Rolling Stone over het befaamde zangduo dat op de 33e plek in de '100 grootste artiesten'-lijst van het tijdschrift staat.

Geen enkel ander muziekduo in de Amerikaanse muziekgeschiedenis scoorde meer top-100 hits dan The Everly Brothers.

Soloalbum

Ondanks hun succes gingen Phil en Don in 1973 uit elkaar en was het een tijdje stil rond Phil. Pas in 1983 nam hij weer een soloalbum op.

Op deze plaat werkte hij samen met onder meer Mark Knopfler. Niet lang daarna kwamen de broers weer bij elkaar. Hoewel het laatste album van de broers in 1989 verscheen, traden ze nog lang op. Hun laatste optreden gaven ze in Engeland in november 2005.

Nederlands

In 1992 nam Everly een duet op met de Nederlandse zanger René Shuman. "Ik schrok ervan", zegt Shuman over het overlijden van een van zijn voorbeelden tegen NU.nl. "Ik heb in oktober nog in Nashville gezeten voor de opnames van mijn nieuwe cd en het plan was om hem te bezoeken, maar hij zat toen in andere staat."

"Hij had een warme persoonlijkheid. Toen ik destijds daar was, hebben we over muziek gepraat en hij vertelde me hoe hij dingen ziet. Ik heb daar veel van geleerd. Phil heeft me waardevolle tips meegegeven. Tijdens het maken van de videoclip in de bergen van L.A. hebben we erg gelachen. Hij was een humoristisch persoon."

René Shuman & Phil Everly - On Top Of The World (1992)

Everly kwam in contact met Shuman toen producer Richard Du Bois een aantal demo’s aan kennissen van de Amerikaan liet horen. De mooiste herinnering van Shuman aan Everly was toen ze samen proostten op hun muzikale samenwerking. "Hij zei: 'Cheers to the music.' Dat zal me altijd bijblijven", aldus Shuman.
 

Phil Everly en The Everly Brothers

Aanbevolen artikelen