Journalist, schrijver en liedjesschrijver Herman Pieter de Boer is in de nacht van dinsdag op woensdag op 85-jarige leeftijd in Eindhoven overleden. 

Dat meldt de NOS. Hij was al geruime tijd ziek.

De Boer werd onder meer bekend van liedjes die hij schreef voor Ramses Shaffy, Lenny Kuhr en Kinderen voor Kinderen.

Zo zijn de klassiekers Laat me, Visite en Op een onbewoond eiland van zijn hand.

Als journalist werkte De Boer voor De TijdOok schreef De Boer tussen 1956 en 2012 tientallen boeken en verhalen. In 2008 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zes jaar daarvoor ontving hij de Gouden Harp.

Rotterdam

De Boer wordt op 9 februari 1928 in Rotterdam geboren. Op zijn 26ste begint hij aan een loopbaan in de reclame, waar hij met Hans Ferrée en Dimitri Frenkel Frank veel succes heeft. Eind jaren 60 begint hij met het schrijven van liedjes voor vele Nederlandse artiesten.

Begin jaren 70 begint De Boer met het schrijven van korte verhalen. De verhalenbundel Een vrouw in het maanlicht (1973) is een groot succes en een paar jaar later is hij een van de meest gelezen auteurs van Nederland.

In 1979 verschijnt de verhalenbundel Het Herenhotel, in hetzelfde jaar Het Nederlands Gebarenboekje. In de jaren 80 treedt De Boer met zijn toenmalige vriendin, de zangeres Lenny Kuhr, op in het theater.

''Hij was er meester in om het goede woord op de goede klank te zetten'', zei Kuhr woensdagochtend voor de NOS-radio. Ze had dinsdag in het ziekenhuis afscheid genomen van De Boer, die toen nog aanspreekbaar was. Kuhr heeft er een liedje ('Altijd heimwee') voor hem gezongen. ''Hij heeft zo'n vruchtbaar leven gehad. We hebben elkaar zo geïnspireerd. Zijn liedjes zullen nog lang klinken na vannacht'', zei Kuhr.

In 2002 ontvangt De Boer de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. 

Verslavingen

De Boer overwint in zijn leven vele verslavingen, waaronder drank, roken en slaappillen. Hij gaat het spirituele pad op, met een paar uur meditatie per dag. De schrijver verhuist meer dan dertig keer, maar vindt zijn plek uiteindelijk in Eindhoven.