Twintig jaar nadat het eerste album van Van Dik Hout in de winkels lag, is de band nog steeds actueel. De nieuwe plaat is op komst, maar eerst wordt het jubileum volop gevierd in Paradiso, met een bijzondere gast en een verrassende set.

Van Dik Hout verwent de uitverkochte Paradiso vanavond met de grootste hits en meezingers, maar wisselt treffend af met nummers van het komende album Alles Wat Naar Boven Drijft. De band speelt ruim twee uur als de show wordt onderbroken door een bijzondere gast.

Acteur Cees Geel (onder meer bekend van de film Simon) stapt het podium op en spreekt de band toe. Hij reikt aan zanger Martin Buitenhuis het eerste exemplaar uit van het nieuwe album, dat in januari verschijnt. Van Dik Hout is geëmotioneerd, maar zet de show vol goede zin door.

De groep uit Den Helder brak in 1994 door met de single Stil In Mij, een lied dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandstalige popmuziek. Maar ook Houten Hart, Zij Maakt Het Verschil en De Stilte Valt Zo Hard werden klassiekers in het repertoire van de Nederlandstalige band.

Hits

Vanavond ontbreken deze hits niet in de show. Maar ook laat Van Dik Hout een andere kant van zichzelf zien: ze pakken nummers van andere artiesten om die op hun eigen manier ten gehore te brengen. Zo is daar Formidabel, een cover van Stromae, Tot Jij Mijn Liefde Voelt van Bob Dylan en later ook Adele. Het nummer Pijn werd al eerder samen met Herman Brood gespeeld.

En zo verrast Van Dik Hout zijn publiek met een veelzijdige, variërende set die door de trouwe aanwezige fans vol enthousiasme wordt ontvangen. Frontman Buitenhuis laat de menigte zo nu en dan meezingen en is dankbaar voor de aandacht en liefde van alle jaren Van Dik Hout.

Opwarmen

Buitenhuis neemt de tijd om op te warmen. Vooral in het begin van de show, waar nummers als Alles of Niets en Stap Voor Stap voorbij komen, is zijn stem nog niet op volle kracht en lijkt het geluid nog niet geheel in balans. De beginnende twijfel slaat ook aan op het publiek, dat afwachtend toekijkt.

Pas als Dichterbij wordt gespeeld, een opzwepend uptempo nummer afkomstig van het debuutalbum van Van Dik Hout, zijn zowel band als publiek in topconditie. Het zijn toch deze oudere nummers die vanavond de sfeer bepalen, en die tot de favorieten van het publiek behoren.

Oud

Van Dik Hout eindigt de set van tweeënhalf uur met nog meer oud werk, waaronder Zoet & Zacht en Laarzen Aan Mijn Voeten. Een spetterend einde voor een show die iedere fan gaf wat hij wilde, en bovendien zorgde voor een passend jubileum. Van Dik Hout laat vanavond twintig mooie jaren achter zich, maar kan ook niet wachten om verder te gaan.