Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot, Maria Aljochina en Nadezhda Tolokonnikova, zijn vrijgelaten. 

Dat meldt AFP.

Aljochina werd maandagochtend vroeg vrijgelaten, en de vrijlating van Tolokonnikova volgde enkele uren later. 

"Ik geloof niet dat de amnestie een humanitaire daad is. Het is een PR-stunt", aldus Aljochina na haar vrijlating tegen TV-zender Dozhd. "Als ik een keus had om de amnestie te weigeren, dan zou ik het hebben gedaan."

Poetin

Vorige week donderdag maakte president Vladimir Poetin bekend dat de nieuwe amnestiewet in het land geldt voor veroordeelden die vastzitten wegens 'ernstige verstoring van de openbare orde' en voor mensen die voor een dergelijke overtreding zijn aangeklaagd. Twee vrouwen van Pussy Riot kwamen daarmee in aanmerking voor amnestie. 

De gratie betekent ook voor de activisten van Greenpeace die in Rusland werden vastgezet, dat zij hun vrijheid definitief terugkrijgen.

Poetin verleent gratie aan mogelijk meer dan 25.000 gevangenen ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie.

Straf

De 24-jarige Aljochina en de 25-jarige Tolokonnikova zaten een straf uit van twee jaar, omdat ze met hun band in februari 2012 een mis verstoorden en een protestlied zongen dat gericht was tegen Poetin.

Eén lid van de band werd vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken. Aljochina probeerde eerder dit jaar vervroegd vrij te komen en ging nog tien dagen in hongerstaking. Ook Tolokonnikova ging uit protest tegen haar arrestatie en later tegen de omstandigheden in het strafkamp in hongerstaking. Ze werd in november overgeplaatst naar Siberië en belandde er in een ziekenhuis.

Aljochina heeft een kind van vijf jaar oud, een feit dat zij aanvoert als een van de redenen dat ze vrij wil komen. Eerder werd een hoger beroep echter verworpen, omdat de rechters met dat gegeven al rekening zouden hebben gehouden bij de strafoplegging.

Bekijk de reactie van Tolokonnikova: