De Australische hardrockband AC/DC scoort met het nummer Highway To Hell uit 1979 zijn eerste top 10-hit in Groot-Brittannië, dankzij een poging om X Factor-winnares Sam Bailey van de eerste plek te weren.

Vorig jaar december bereikte Highway To Hell al de onderste positie van de Britse Top 40, maar dit jaar komt de hardrockklassieker op de vierde positie binnen.

Volgens hitlijstsamensteller The Official Charts Company zijn er in een week tijd 43.000 exemplaren van het liedje verkocht dankzij een social media-campagne.

Het doel was om AC/DC op nummer 1 in de Britse hitlijst te laten binnenkomen in de week van kerst. De zogenaamde Christmas Number 1 is de belangrijkste nummer 1-notering van het jaar en gaat vaak gepaard met extra hoge verkopen. Desondanks komt de winnares van X Factor bovenaan de lijst binnen.

Sam Bailey won de Britse variant van de talentenjacht. Haar liedje Skyscraper is een cover van zangeres Demi Lavato, wier originele uitvoering deze week op nummer 37 de lijst insluipt. Mr Brightside van rockband The Killers keert terug op nummer 29 in de Top 40, nadat het liedje vertolkt werd in X Factor.

Gesaboteerd

Het is niet de eerste keer dat door middel van social media een single van een X Factor-winnaar gesaboteerd werd om de toppositie te bereiken. In 2009 weerde Killing In The Name Of van Rage Against The Machine in eerste instantie Joe McElderry van de eerste plek, maar een week later klom hij toch naar nummer 1.

Niet alleen AC/DC werd dit jaar ingezet om de verkoop van de jaarlijkse X Factor-single te hinderen. Ook de househit Activ 8 (Come With Me) van Altern-8 uit 1991 werd met dat doel gedownload, maar komt niet hoger dan nummer 33. Wizzards kersthit uit 1973 komt in de uitvoering van The Big Reunion op nummer 20 binnen.