Drummer Roger Taylor van rockband Queen heeft zijn solowerk verzameld in een cd-box. "Ik wist niet dat ik zoveel heb gedaan", zegt hij tegen NU.nl. Hij zegt zijn werkzaamheden nu op een lager pitje te willen zetten.

"Ik heb het gevoel dat ik een tijdperk afsluit. Dat ik vanaf dit moment minder ga doen, ook omdat ik nu vind dat ik solo alleen maar dingen moet doen waar ik helemaal blij mee ben."

"Het is makkelijk om een liedje te schrijven, maar moeilijker om een goed liedje te schrijven. Dat weet ik nu. In het verleden deed ik dingen nog weleens te snel."

"Maar ook die producties staan op deze box, hoor", vertelt Taylor over het lijvige oeuvre-overzicht The Lot. "Opeens besef ik me dat ik in al die jaren veel buiten Queen om heb gedaan. Twaalf cd's en een dvd vol zelfs. Vandaar ook de naam van de box: The Lot. Die naam betekent letterlijk 'alles'."

Verwerken

"Het is veel muziek om te verwerken voor de luisteraar. Voor mij is het ongelooflijk plezierig om alles wat ik solo deed samen te kunnen voegen", vervolgt de drummer, die voor Queen hits als Radio Gaga en A Kind Of Magic schreef. "Ik vind het verschijnen van deze boxset mooier dan het krijgen weer een gouden plaat."

"Ik heb de afgelopen vijf jaar natuurlijk ook wel nieuwe liedjes geschreven", vervolgt Taylor, die nog altijd miljoenen euro’s verdient aan de royalties van oude Queen-nummers. Zijn nieuwe album heet Fun On Earth, als knipoog naar zijn eerste soloplaat Fun In Space uit 1981.

Kunstvorm

"Ik ben er heel blij mee", stelt Taylor. "Een album is volgens mij ook tegenwoordig nog steeds een kunstvorm. Het is een uur vol muziek. Om iemands aandacht zo lang vasthouden moet je dus wel eclectisch klinken. Dat doe ik, er staan een paar grappige nummers op."

"Ik denk dat ik wel ouderwets ben als het op dit gebied aankomt, hoor. Als ik aan een album denk, denk ik aan tien, twaalf nummers. Niet aan het uitbrengen van af en toe een nummer op internet, al heb ik dat een paar jaar geleden ook weleens gedaan."

Dromen

Roger Taylor verwacht niet dat zijn solowerk even goed zal verkopen als dat van Queen. "Maar ik had ook nooit durven dromen dat Queen zo ver zou komen", bekent hij. "Dat we zo ver zouden komen, dat je rond 2013 ons werk nog op de radio zou horen, is fantastisch."

Bovendien wordt Queen meer dan ooit aangewezen als invloedrijke band. "De laatste jaren steeds meer. Heel gek. We hebben ook veel over ons heen gekregen door de jaren heen, ook omdat we zo uitgesproken waren, maar dat is voorbij. Net als bij ABBA gebeurd is. Een complete verandering in de perceptie van het publiek."