De Amerikaanse zangeres Mariah Carey ligt onder vuur na haar optreden voor de Angolese president José Eduardo dos Santos. Ze zou circa 750.000 euro voor het optreden hebben gekregen.

Carey gaf een twee uur durend concert voor het Angolese Rode Kruis, dat werd gesponsord door het telefoniebedrijf Unitel. Dos Santos was een van de gasten.

Zijn dochter Isabel dos Santos is eigenaresse van Unitel en tevens het hoofd van het Angolese Rode Kruis. Zij beheert het fortuin van haar familie.

Thor Halvorssen van The Human Rights Foundation omschrijft Dos Santos als een dictator en haalt in een verklaring fel uit naar de zangeres, die in 2008 ook al optrad voor de voormalige Libische leider Muammar Gadaffi. "Mariah Carey kan blijkbaar geen genoeg krijgen van het geld van dictators", aldus Halvorssen.

Steunbetuigingen

"Nu verschuift het van besloten optredens naar publiekelijke steunbetuigingen en lofuitingen aan het adres van een van de voornaamste mensenrechtenschenders en meest corrupte tirannen van Afrika." De 71-jarige Dos Santos is sinds de onafhankelijkheid van Volksrepubliek Angola in 1975 president van het land.

"Het is een triest gezicht dat een internationale artiest wordt gekocht door een meedogenloze politiestaat ter vermaak en voor het witwassen van deze kleptocratie. Deze regering heeft miljarden inkomsten onrechtmatig verkregen, terwijl de meerderheid van de Angolezen van minder dan anderhalve euro per dag leeft."