De Volendamse zanger Jan Smit vindt dat zijn stem veel beter is geworden dan tien jaar geleden. "Ik zong toen over dingen waar ik totaal geen ervaring mee had", zegt hij tegen NU.nl.

"Als ik mijn stem op de cd jansmit.com terughoor, denk ik: 'Wat verschrikkelijk!' Ik mag wel zeggen dat ik een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt qua stemgeluid", stelt hij.

"Mijn klankkleur was dramatisch, vooral op Laat Me Maar Gaan. Destijds hoorde ik dat niet en dacht ik dat het wel goed zou zijn. De nieuwe versie is een goedmakertje."

Die nieuwe versie is te vinden op Smits onlangs verschenen Unplugged-album. "Ik wilde die oude liedjes opnieuw inzingen om te laten horen hoe mooi het kan zijn", legt hij uit. "Er zit ook een beetje oud zeer in. Je moet roeien met de riemen die je hebt en dat was het beste wat ik op dat moment in huis had."

Ook wilde Smit niet voor de zoveelste keer zijn grootste hits herkauwen. "In 2009 en 2012 heb ik al live-cd's uitgebracht van concerten, in 2012 een Best Of, dat geloof ik allemaal wel. Die liedjes kennen de mensen al. Ik wilde nu juist de liedjes laten horen die ik leuk vond en die wat betekend hebben in de loop der jaren."

Sterker

Al leunen recente albums van Jan Smit vooral op gezellige meezingers, de zanger vindt dat de akoestische versies van zijn liedjes goed bij zijn stem passen. "Ik vind zelf dat ik veel sterker ben in ballads. Daarin komt mijn stem veel beter tot zijn recht. Ik heb geen planning met welke liedjes ik kom. Het komt zoals het komt."

Tegenwoordig komen de liedjes spontaan, maar toen Smit als kinderster in de puberteit kwam, bleek het moeilijk om geschikt materiaal te vinden. "Het probleem toen ik veertien, vijftien was, was dat de onderwerpen op waren. Ik had over mijn vader gezongen, over mijn moeder, mijn oma, mijn zussen, mijn kanarie."

"Ik kwam toen in een overgangsperiode terecht", aldus Smit. Paula Patricio, de vrouw van Henk Temming, voorzag toen een album van songteksten. "Zij begreep precies welke kant het op moest. Dat Jan Keizer (ex-BZN, destijds liedschrijver voor Smit, red.) honderd verschillende liedjes heeft gemaakt is überhaupt al een wonder."

Brommer

Rond zijn zestiende ging Jan Smit liedjes schrijven met Simon Keizer, helft van het latere duo Nick & Simon. Met hem reed Smit op een brommer door Volendam, gewapend met een gitaar en nieuwe liedjes. "Ik koester die tijd", vertelt hij. "Als ik die nummers weer hoor, dan ben ik weer terug op het brommertje."

Toen het album jansmit.com echter een onverwacht groot succes werd, kwam er ineens meer druk op die samenwerking te staan omdat er een opvolger moest verschijnen. "Dat onbevangen gevoel van liedjes maken met drie akkoorden was weg. Nu werd er ineens iets van ons verwacht, we moesten hits maken."

Smit vindt dat die druk inmiddels is weggevallen, gezien zijn vele onderscheidingen. "Alles waar ik voor beloond kan worden, staat in de kast. Dat geeft mij muzikale bevrediging. Ik ben echt een streber, ik wil altijd de beste zijn. Nu ik dat allemaal bereikt heb, is de druk van de ketel. Dat geeft je meer vrijheid en minder zorgen."

Knijpen

"Je kunt niet van elk album 350.000 exemplaren verkopen", zegt Smit nuchter over zijn huidige succes. "Als je er 50.000 verkoopt, doe je het al heel goed. Bij 30.000 mag je je tegenwoordig al in je handen knijpen. Het wordt niet meer beter dan dat wat aantallen betreft."

"In een paar dagen tijd 40.000 onderbroeken verkopen bij de C&A, die hype is verdwenen. Maar ik kan met trots concluderen dat het geen hype is. Ik zit op dit niveau en dat houd ik vast. Op een gegeven moment stabiliseert dat. Het is wat het is."