De Amerikaanse zanger Justin Timberlake is door Apple’s muziekwinkel iTunes uitgeroepen tot artiest van het jaar 2013.

Het album The 20/20 Experience van Justin Timberlake was in 2013 tevens het bestverkochte album van 2013 in de VS. Dat blijkt uit gegevens van iTunes.

Desondanks roept de muziekwinkel The Heist van hiphopduo Macklemore & Ryan Lewis uit tot album van het jaar. Wat verkopen betreft, staat de plaat op nummer 6.

Het vorige week verschenen album van Beyoncé, simpelweg getiteld Beyoncé, eindigt nu al op de tweede plek. Het album Magna Carta… Holy Grail van haar echtgenoot Jay Z staat op nummer 4, een plekje lager dan Night Visions van Imagine Dragons.

Liedje

iTunes roept de single Royals van zangeres Lorde uit tot het beste liedje van het verleden kalenderjaar, hoewel het op nummer 9 in de verkooplijst staat. Het bestverkochte liedje in de VS was Thrift Shop van Macklemore & Ryan Lewis, gevolgd door Blurred Lines van Robin Thicke.

De belangrijkste doorbraak stond dit jaar op naam van Kendrick Lamar, aldus de samenstellers van het overzicht. De lijst van iTunes is slechts een gedeeltelijke weergave van de totale verkopen, al heeft de muziekwinkel een marktaandeel van 63 procent in de digitale muziekmarkt van de VS.