De Franse chansonnier Charles Aznavour geeft zaterdagavond een formidabel optreden in de Heineken Music Hall, hoewel het niet geheel vlekkeloos verloopt.

Aznavour wordt komend voorjaar negentig jaar oud en hij is één van de laatste grote Franse vocalisten van zijn generatie die nog actief is. Het eerste van zijn twee concerten in de HMH wordt helaas geplaagd door met name technische mankementen. De zanger laat zich er niet door uit het veld slaan.

Tijdens het openingsnummer oogt Aznavour wat ongemakkelijk en op een gegeven moment gooit hij beide handen de lucht in en gebiedt hij zijn begeleidingsband te stoppen met spelen. De zanger hoort zichzelf niet op zijn in-earsysteem en begint gewoon opnieuw. "Zo doen ze dat op televisie ook", lacht hij.

Hij doet dit alles met een zekere charme en op humoristische wijze. Ook wanneer de autocue hem in de steek laat, legt hij dit op gevatte wijze uit aan zijn publiek. "Ik ben al bijna negentig, dus dan heb ik dit ding graag als vangnet, mocht ik iets vergeten", grapt hij loerend naar het beeldscherm voor hem.

Getrakteerd

De toeschouwers zijn vergevingsgezind en ze worden gedurende het verloop van de avond dan ook getrakteerd op een ruwe dwarsdoorsnede van Aznavours omvangrijke oeuvre. Hier en daar is er een vals nootje en soms zingt hij een liedje in een lagere toonsoort, maar vocaal laat hij het niet afweten.

"Ik heb de liedjes zelf geschreven, dus niemand kan me aanklagen als ik de melodie verander", legt Aznavour na afloop van zijn grote hit She uit. Het is een van de vele romantische nummers die hij ten geboren brengt, naast Paris Au Mois D'août en een duet met zijn dochter en tevens achtergrondzangeres Katia Aznavour.

Dramatischer

Op andere momenten laveert hij tussen luchtige variétéliedjes (Mes Emmerdes, The Old Fashioned Way) en liederen van meer dramatischere aard (het vrome Avé Maria en het venijnige Mon Ami, Mon Judas). Grote hits als La Mamma en For Me, Formidable worden jammerlijk overgeslagen.

Aznavour is op 89-jarige leeftijd nog steeds kwiek, beweeglijk en bovenal een rasentertainer. De valse start aan het begin de show is hem vergeven, evenals de kleine vocale imperfecties. Hij blijkt ook nog een beetje verkouden te zijn, maar hij blijft positief. "Ik had ook dood kunnen zijn", zegt hij snotterend.