Een nieuw album van The Beatles vol nooit eerder officieel uitgebrachte opnames zou volgende week al exclusief op online muziekwinkel iTunes moeten verschijnen.

Het album zou de titel Bootleg Recordings 1963 hebben en 59 opnames bevatten uit opnamesessies en radio-uitzendingen, meldt het Britse muziekblad NME.

Een woordvoerder van de band bevestigt dat er 44 opnames voor de Britse omroep BBC op te vinden zijn die ontbreken op de plaat On Air: Live At The BBC Volume 2.

Een definitieve releasedatum kon nog niet worden toegezegd. Onder de vijftien studiosessies bevinden zich zeldzame versies van One After 909, Do You Want To Know A Secret en I Saw Her Standing There. Het album bevat eveneens demoversies van Bad To Me en I’m In Love.

Volgens de BBC worden de opnames overhaast uitgebracht omdat het copyright van de opnames anders zou vervallen. Opnames die vanaf 1963 zijn gemaakt, zijn zeventig jaar lang beschermd mits ze commercieel zijn uitgebracht. Voor niet commercieel uitgebrachte opnames geldt een termijn van vijftig jaar.

Toestemming

Dit zou betekenen dat de rechten op nooit eerder uitgebracht Beatles-materiaal van voor 1964 komend jaar zou vervallen en dat iedereen deze opnames in theorie zou kunnen uitbrengen zonder toestemming van de band of platenfirma. Mogelijk kunnen we de komende jaren dus nog meer onuitgebracht Beatles-werk verwachten.

In januari verschijnt tevens een dertiendelige cd-box van The Beatles, getiteld The U.S. Albums. Deze boxset bevat de albums van de groep zoals ze in de VS zijn uitgegeven door Capitol Records. Niet alleen de samenstelling van de elpees, maar ook de mixen van de liedjes varieerden van de Europese uitgaves.