De hiphopgroep Beastie Boys heeft een Amerikaanse speelgoedfabrikant voor de rechter gesleept wegens schending van auteursrechten. 

Het bedrijf GoldieBlox zou het nummer Girls van de New Yorkse rappers zonder toestemming hebben gebruikt in een online reclamevideo.

Volgens Michael 'Mike D' Diamond en Adam 'Ad-Rock' Horovitz hebben zij de bazen bij GoldieBlox al meerdere malen verzocht de video te verwijderen, maar is dat vooralsnog niet gebeurd.

De hiphoppers hebben nu besloten om via de rechter een schadevergoeding te eisen van de speelgoedmaker. GoldieBlox heeft zich tot dusverre verdedigd met het standpunt dat de video een parodie is en dat er daarom geen sprake is van een overtreding van auteursrechten.

Overleden

De twee overgebleven leden van de band, na het overlijden van het derde lid Adam 'MCA' Yauch in mei 2012, zijn het daar niet mee eens.

In een verklaring lieten zij GoldieBlox weten: "Hoe creatief het ook mag zijn, en laat daar geen misverstand over bestaan, uw video is een reclameboodschap, bedoeld om een product te verkopen. Lang geleden hebben wij besloten om onze muziek niet te laten gebruiken voor commerciële doeleinden."