De Nederlandse singer-songwriter Tim Knol ging er even tussenuit om andere dromen na te jagen, maar is nu terug met een nieuw album. "Hoofdstuk 1 is afgesloten", zegt hij tegen NU.nl.

Zo nam Knol afscheid van zijn voormalige werkpartner Matthijs van Duijvenbode. "Normaal zat ik er alleen bij en nam hij de belangrijke beslissingen. Nu moest ik ineens zelf alle knopen doorhakken."

"Dat is toch een soort volwassen worden", zegt hij over zijn nieuwe plaat Soldier On. "Als je achttien bent en alles wordt voor je gedaan, raak je toch lui en verwend."

"Het is een soort relatie die uitgaat", aldus Knol over de breuk met zijn vaste muziekpartner. "Matthijs besloot om met Douwe Bob op tournee te gaan en ik vind dat je alleen kan samenwerken als je ook echt alles kan geven. Ik zat eigenlijk altijd onder zijn hoede, dus dat was wel een lastige keuze."

"Maar Matthijs zei ook: je kan het zelf. En dat is ook zo gebleken, voor mijn gevoel. Soldier On staat ook voor voorwaarts gaan. Een aantal liedjes hebben ook wel een ondertoon die te linken is aan de breuk. Maar ik ben eigenlijk altijd wel een einzelgänger geweest. Dus het moest ook wel lukken."

Bloed

De afgelopen tijd hield Knol zich onder meer bezig met fotografie, een andere passie van hem. Maar uiteindelijk begon het toch te jeuken en dook Knol de studio weer in voor Soldier On, opvolger van het in 2011 verschenen Days. "Ik heb de keuze gemaakt om met vers bloed verder te gaan", vertelt hij.

"Normaal deed ik alles samen, nu ben ik veel zelfstandiger. Het scheelt dat ik in alle rust en zonder druk kon werken aan de plaat. Er is niet iemand die langskomt om te zeggen: waar blijft die hit? Ik kan geen namen noemen, maar genoeg Nederlandse labels hebben daar een handje van."

Radiosingles

"Voor mij is de plaat nu al een succes. Of er nu radiosingles opstaan of niet." Ondertussen werkt Knol ook nog aan tal van andere projecten, verklapt hij. "Ik wil eigenlijk altijd heel veel doen, maar dan komt het er niet van. Nu dacht ik: fuck it, ik doe het gewoon."

"Zo werk ik nu aan zestien muziekstukjes voor een documentairereeks en zit ik eens per maand in de studio met mijn band The Miseries. Een uit de hand gelopen gebbetje, met uiteindelijk een album als gevolg hoop ik." 

Vinyl

Ook ging Tim Knol een van zijn andere ambities achterna. "Ik wilde heel graag een eigen platenlabel beginnen en dat is me nu gelukt", laat de muzikant weten. "Met Tender Records brengen we alleen vinyl uit. Ik wil dat het een springplank voor jonge Nederlandse acts wordt."

"Het moet er echt zijn voor bands die net beginnen en twee goede liedjes hebben. Ik wil muziek uitbrengen waarvan ik vind dat het een groter publiek verdient. Dan kan daarna een Excelsior (platenfirma van Knol, red.) of een ander label het nog altijd groter aanpakken."