Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Depeche Mode in het Ziggodome

Stralend Depeche Mode verblijdt publiek in Ziggo Dome

Toen de Britse band Depeche Mode vier jaar geleden Ahoy in Rotterdam aandeed, speelde de groep keurig een dwarsdoorsnede van zijn repertoire. In de Ziggo Dome straalt Depeche Mode echter daadwerkelijk plezier uit.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Gezien de serieuze aard van de liederen van de band van zanger Dave Gahan, liedjesschrijver Martin Gore en toetsenist Andy Fletcher past een zekere terughoudendheid in de uitvoeringen ervan, maar zaterdagavond laten de heren zien en horen dat dit werk weldegelijk met flair en vuur kan worden gebracht.

Dat was tijdens het concert in Ahoy in 2009 overigens niet veel anders, maar los van een feilloze show met een ietwat teleurstellende setlist voelde dat optreden ergens plichtmatig aan. De reactie van het publiek was er dan ook naar. Hoe anders is dat tijdens de tournee ter ondersteuning van het album Delta Machine.

Twee nummers van dat in het voorjaar van 2013 verschenen album worden ingezet als opwarmers voor dit concert. Welcome To My World is tekstueel gezien een passende opener, maar de toegestroomde fans kijken de kat een beetje uit de boom. Hetzelfde geldt voor het eveneens nieuwe liedje Angel.

Overgave

Depeche Mode heeft even nodig om echt op stoom te komen, maar zodra dat gebeurt (na een klein half uur, tijdens Black Celebration), zijn Gahan en zijn vrinden niet meer te stoppen. De intensiteit en overgave van de zanger bij Policy Of Truth vormt een schril contrast met de wat afstandelijke Gahan uit 2009.

De frontman danst sierlijk over het podium met zijn microfoonstandaard en neemt poses aan alsof het een fotoshoot voor een tijdschrift betreft. Met zijn charisma en bezwerende baritonstem slaagt Gahan erin zijn publiek te beroeren, zeker wanneer wereldhits als Enjoy The Silence en Personal Jesus worden vertolkt.

Verrast

Een paar keer doet Gahan een stapje terug om Gore liedjes te laten zingen. Met het tere Slow en het breekbare Shake The Disease raakt Gore de gevoelige snaar. Gahans stem verbleekt bij de vocale capaciteiten van Gore, die verrast oogt wanneer het publiek het van hem overneemt na afloop van But Not Tonight.

De groep laat de Ziggo Dome even later vrolijk dansen op A Pain That I’m Used To en weet de toeschouwers in het laatste gedeelte van de show echt te verblijden met Just Can’t Get Enough, dat geregeld wordt overgeslagen tijdens concerten. Depeche Mode geeft een show die zijn fans nog lang zal heugen.

Depeche Mode treedt op in Ziggo Dome

Lees meer over:
depeche mode

Aanbevolen artikelen