Het was in de dagen voorafgaand aan het optreden van UB40 in Tilburg nog zeer de vraag of het concert daadwerkelijk doorgang kon vinden, maar ondanks stemproblemen van de zanger durfde de band het toch aan.

Het gaat de laatste weken niet echt lekker met UB40, dat puur op basis van verkoopaantallen als de meest succesvolle reggaegroep ooit te boek staat. Zo stapte eind november bandlid en medeoprichter Terence 'Astro' Wilson op en door stemproblemen van Duncan Campbell moest UB40 shows in Kerkrade en Haarlem annuleren.

Nu zijn de vocalen van Duncan Campbell toch al inferieur aan die van zijn oudere broer en voorganger Ali Campbell, die de groep in 2008 verliet, maar dankzij de prettige samenzang met zijn andere broer Robin (tevens leadgitarist) blijft het vertrouwde UB40-geluid toch grotendeels bewaard.

Zo ook in concertzaal 013 te Tilburg, al zijn de stemproblemen van de frontman wel een smet op de avond. De geluidsman is goed geïnstrueerd en heeft de zanger relatief zacht in de geluidsmix staan. Zijn vocalen zijn net hoorbaar, maar zeker niet altijd even duidelijk te verstaan. Toch blijft hij onverstoorbaar doorzingen.

Onverbloemd

Robin Campbell legt het publiek uit wat er met zijn broertje aan de hand is en roept onverbloemd op om zo hard mogelijk mee te zingen om de band uit de brand te helpen. Zeker bij populaire liedjes als Maybe Tomorrow, If It Happens Again, Homely Girl, Cherry Oh Baby en Food For Thought wordt hier gehoor aan gegeven.

Ook dragen de andere bandleden geregeld bij aan de samenzang, waardoor het eindresultaat toch nog redelijk klinkt. Tijdens Kingston Town en Red Red Wine lijkt de frontman zijn stem bijna kwijt te raken, toch gaat het net goed. De gitarist springt bij waar het nodig is.

Roeien

Het kan niet gezegd worden dat UB40 niet zijn best doet. Met een zieke zanger en een missend prominent bandlid roeit de groep met de riemen die het heeft. Wanneer je de zang buiten beschouwing laat, is er eigenlijk ook vrij weinig op het optreden aan te merken. UB40 speelt zijn hits zo goed als het kan.

Zelfs het materiaal van het deze zomer verschenen album Getting Over The Storm komt live prima uit de verf, al waren de fans waarschijnlijk gelukkiger geweest met ontbrekende oudjes als Rat In Mi Kitchen en Don’t Do The Crime. In april krijgt UB40 de kans om zich opnieuw te bewijzen in Kerkrade en Haarlem.