Bob Dylan is aangeklaagd voor racisme door een groep Franse Kroaten.

Zij stellen dat de muzikant in een interview met het blad Rolling Stone Kroaten vergeleken met nazi's en slavendrijvers. De groep is daar boos over, zo meldt New York Daily News.

In het bewuste interview, dat vorig jaar verscheen in de Franse versie van het magazine, zegt Dylan over de Verenigde Staten: ''Dit land is helemaal geschift als het aankomt op huidskleur. Mensen vallen elkaar aan, omdat ze verschillende huidskleuren hebben.''

Vervolgens legt hij uit dat donkere mensen weten dat sommige blanken de slavernij niet wilden opgeven en dat frustreert hen tot op de dag van vandaag. ''Als je een slavendrijver of een Klan-lid in je familie had, kunnen donkere mensen dat ruiken. Dat blijft hangen. Net zoals joden nazi's herkennen en Serviërs Kroaten herkennen.''

De Franse Kroaten besloten Dylan en Rolling Stone voor het gerecht te slepen voor racisme. ''Het spoort aan tot haat. Je kunt criminele Kroaten niet vergelijken met alle Kroaten. Maar we hebben niets tegen Rolling Stone of Bob Dylan als een zanger'', liet Vlatko Marić, voorzitter van het Kroatische wereldcongres weten aan International Business Times.

Boete

Volgens de krant duurt twaalf tot achttien weken voordat het onderzoek naar de aanklacht is afgerond. Mocht Dylan schuldig worden bevonden, dan krijgt hij waarschijnlijk een boete.

De aanklacht is opmerkelijk te noemen. Dylan was in de jaren 60 in de VS een prominente voorvechter van de burgerrechtenbeweging. Ook kreeg de zanger vorige week nog een medaille van de Légion d'honneur, de hoogste Franse onderscheiding.

Vorig jaar kreeg hij uit handen van president Obama de Presidential Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de VS. De muzikant kreeg de onderscheidingen voor zijn culturele en sociale bijdrage aan de landen.