De Amsterdamse zangeres Giovanca wil met zo weinig mogelijk middelen zo veel mogelijk zeggen. "Dat heb ik van Bob Marley geleerd", zegt ze over de liedjes op haar album Satellite Love tegen NU.nl.

"Je moet natuurlijk altijd het beste album maken dat je in je hebt", vertelt ze over Satellite Love, dat een stevige spirituele inslag heeft en waarop ze belangrijke levensvragen niet schuwt.

"De beste cd maken die je kan", zegt ze. "Dat is altijd de intentie. Elke keer leg ik als artiest de lat weer een beetje hoger voor mezelf."

"Maar toch doe ik gewoon wat ik voel", gaat de zangeres verder. "De muziek die ik mooi vind, is simpele en rake muziek. Neem Bob Marley, waar ik groot fan van ben. Hij had aan een paar woorden genoeg, herhaalde die ook nog eens vaak, en het kwam al helemaal over. Zijn boodschap was universeel."

Eenvoud

"Dat heb ik van hem geleerd. Voor mij hoeft een nummer niet ingewikkeld in elkaar te zitten om wel een bepaald gevoel over te brengen. In essentie houd ik van eenvoudige liedjes. Een nummer hoeft van mij ook geen poëtisch hoogstandje te zijn."

"Je kunt met één woord, of met vier woorden, al raak slaan. Dat betekent dat ik dingen moest schrappen tijdens de opnames. 'Kill your darlings.' Al is het in mijn geval eerder zo dat ik er dingen moet bij schrijven dan dat ik tekort heb. Omdat ik al van de eenvoud ben."

"Met het eerste couplet en een refrein heb ik het eigenlijk al wel gezegd", zegt ze lachend. "Dan besef ik meestal dat een nummer wel wat langer mag. Het tweede couplet is altijd weer een uitdaging voor mij."

Fascinerend

Een van de thema's op Satellite Love is de manier waarop mensen communiceren. "Ik vind het fascinerend hoe de wereld tegenwoordig met elkaar in verbinding staat. Hoe nieuws wordt doorgegeven. Hoe mensen die aan de andere kant van de wereld wonen in een paar seconden met ons in contact kunnen staan."

"Hoe filmpjes, foto's en boodschappen de hele tijd door de lucht zweven. Dat satellietverkeer. Het heeft de wereld veranderd. Ik vind het heel indrukwekkend om te zien wat er mogelijk is en wat dat betekent voor mensen. Positief en negatief. Dat wil ik met mijn album zeggen. Satellite love is hartstikke mooi, het brengt ons dichter bij elkaar."

Maar er kleeft volgens de zanderes ook een nadeel aan. "Ik wijs niet met een vinger naar anderen, maar zie dat bij mezelf. Want hoe ouder ik word, hoe beter ik besef dat we 'the real thing' niet moeten vergeten. Dat ook ik af en toe de auto of de trein moet pakken en ouderwets een kop koffie bij een oom of tante moet gaan drinken."