De Britse heavy-metalband Black Sabbath speelt donderdagavond zijn eerste show op Nederlandse bodem sinds 2005. Daar toont de groep, versterkt met Ozzy Osbourne, aan dat het een zaal van dit formaat nog altijd aankan.

Eerder dit jaar verraste Black Sabbath, dat wereldwijd zeventig miljoen albums verkocht, vriend en vijand met het door Rick Rubin geproduceerde album 13Hij liet de bandleden naar verluidt als vanouds jammen.

Datzelfde plezier gonst ook door de Ziggo Dome, waar het geluid tijdens dit concert perfect is.

Het album zelf is niet ruim vertegenwoordigd op de setlist, maar de groep staat wel met een (zelfs voor jongere bands) benijdenswaardige overtuiging op het podium. Alleen frontman Ozzy Osbourne heeft amper de tand des tijd doorstaan. Het zijn dan ook vooral bassist Geezer Butler en gitarist Tony Iommi die voor vuurwerk zorgen.

Bill Ward

Alleen de originele drummer Bill Ward ontbreekt tijdens deze wereldtournee, over de redenen wordt gespeculeerd. Zo beweert Butler dat het komt door de hoge gage die Ward zou vragen.

Black Sabbath zou Europa in 2012 al aandoen, maar door de ziekte van Iommi (hij lijdt aan kanker) werd de volledige tournee op één datum na vervangen door soloshows van Osbourne, begeleid door bevriende muzikanten. In de Ziggo Dome wordt echter duidelijk dat Osbourne allang niet meer de drijvende kracht achter de band is.

Klasse

De momenten waarop de overige bandleden in de schijnwerpers staan, zoals Butler tijdens zijn solo voor N.I.B., zijn de absolute hoogtepunten van het concert. Dat leunt sowieso hevig op ouder werk, vooral werk van Paranoid (met het titelnummer als hoogtepunt). Osbourne zelf toont bij vlagen ook klasse, maar het zakt vaak halverwege het nummer in.

Zo komt het op drugsgebruik gebaseerde Snowblind (ironisch genoeg) helemaal niet uit de verf en vraagt hij het publiek meermaals mee te klappen in een maatsoort die nog uitgevonden moet worden. Maar als het hem wél lukt, zorgt Osbourne voor magische livemomenten.

Kwaliteit

Zeker tijdens het nummer Black Sabbath, dat Osbourne aankondigt als het nummer "dat alles zegt", levert hij de van hem bekende kwaliteit. Ook bij de nieuwe nummers Age Of Reason en End Of The Beginning laat de zanger zien nog goed mee te kunnen draaien.

Black Sabbath is natuurlijk niet meer de band die het vroeger was, maar is live zeker nog de moeite van het bekijken waard.