3FM-dj Bart Arens viert het 50-jarige bestaan van de hitlijsten op de Publieke Omroep door middel van een boek en een speciale radiouitzending. Hij zegt tegen NU.nl dat er in 2013 ruimte is voor meerdere hitlijsten.

Arens presenteert de Mega Top 50, maar voelt geen rivaliteit van andere hitlijsten. "Tegenwoordig kunnen alle lijsten allemaal prima naast elkaar bestaan", vindt hij.

Dat was vroeger wel anders, weet hij. "Toentertijd waren de makers van de diverse lijsten 'not on speaking terms', zelfs op de radio werd de andere partij afgetroefd."

De volledige geschiedenis van de Mega Top 50 en alle voorgangers, waaronder de Daverende 30 en de Nationale Hitparade, worden uitvoerig beschreven in het boek Mega Top 50 Presenteert 50 Jaar Hitparade, dat zaterdag verschijnt. Arens was verbaasd over de rumoerige historie van de hitlijst.

In het boek wordt uitgelicht hoe de omroepen vochten om de lijst, dj’s elkaar saboteerden en er bijna maar één hitlijst was. "De overkoepelende lijst op Radio 3 zou begin 1993 de Top 40 worden. Omdat Lex Harding dwars lag en andere plannen had met de Top 40, is dat niet door gegaan. Het werd uiteindelijk de Mega Top 50."

Soap

"De soap die daarna volgde was bizar. De Top 40 mocht tot eind 1993 op Radio 3 blijven zitten omdat ze een contract met Veronica hadden. Toen duidelijk werd dat de Top 40 begin 1994 naar Radio 538 zou verhuizen en Veronica de Mega Top 50 ging uitzenden, stopte de TROS uit protest onmiddellijk met het uitzenden van de Top 50."

"Zelfs de TROS-directie stond die dag in de studio om dat statement te brengen", onthult Arens. "De hitparade was het best beluisterde programma van de omroep. 'Al kost het een miljoen, we doen er alles aan om deze lijst om deze lijst te behouden', zeiden ze."

Politiek

"Uiteindelijk is er toen meerdere weken geen Mega Top 50 uitgezonden op Radio 3. De luisteraar was de dupe van pure politiek. Bizar. Ik ken dat zelf niet, het is tegenwoordig niet meer dat partijen elkaar zwart maken." In de jaren daarna bleven beide lijsten naast elkaar bestaan, met ook nog de iTunes Top 30 en Single Top 100.

"Ik ben wel een beetje jaloers op de Top 40", erkent Arens. "Sinds 1965 is dat een hele stabiele lijst geweest. De lengte is altijd constant geweest en heeft altijd zo geheten. Aan de Publieke Omroep-lijst is veel getrokken, dan weer door de platenindustrie, dan weer door de detaillisten of de radiozender."

Getouwtrek

"Omdat de lijst van de Publieke Omroep vijf verschillende lengtes en ongeveer tien verschillende namen heeft gehad, raakten mensen het spoor een beetje bijster." Naast het boek over de Mega Top 50 zendt 3FM zaterdag 30 november van 9.00 tot 18.00 uur een top 100 uit met nummer 1-hits uit de hitlijst.

Oud-presentatoren als Felix Meurders, Daniël Dekker en Martijn Krabbé schuiven dan aan. Volgens Arens blijft het presenteren van een hitlijst spannend. "Het geeft een soort adrenalinekick om iedere week weer bij de nummer 1 te komen. Die moet je helemaal draaien. Dat ben je aan je luisteraar verplicht."