Met haar nieuwe album Artpop probeert Lady Gaga  in de voetsporen van popartkunstenaar Andy Warhol te treden. "De focus ligt overduidelijk op kunst, maar dan verwerkt in popmuziek", zegt ze tegen NU.nl.

"Het is eigenlijk heel simpel. Ik probeer met mijn muziek het systeem te veranderen en de manier waarop de massa naar cultuur kijkt te veranderen", legt de zangeres uit.

"Net zoals Andy Warhol dat deed met de soepblikken bijvoorbeeld", zegt ze refererend aan zijn afbeelding van Campbell’s Soup. "Zijn kunst werd uiteindelijk de industrie."

Artpop is het derde album van de zangeres die in 2008 debuteerde met The FameDe nieuwe plaat heeft een Nederlands tintje. Zo werkte producer Giorgio Tuinfort mee aan een nummer, en is fotografenduo Ines & Vinoodh verantwoordelijk voor het artwork. Zij regisseerden ook de videoclip voor Applause.

Bewijzen

"Voor mij draaide het gehele proces richting Artpop om plezier maken. Ik ben niet bezig met een bepaald geluid of een bepaalde ontwikkeling. Waarom zou ik op dit album een bepaalde vooruitgang geboekt moeten hebben ten opzichte van de eerste twee platen?"

"De industrie wil mensen doen geloven dat vrouwelijke artiesten zich steeds maar opnieuw moeten uitvinden. Ik doe gewoon wat ik leuk vind en werk met mensen die mij inspireren", vervolgt de zangeres. "Of dat nu een kunstenaar als Jeff Koons is of een jonge muzikant als Zedd."

Anders

Op Artpop werkt Lady Gaga intensief samen met Koons, die de sculptuur van de zangeres ontwierp die ook op de albumhoes staat. "Kunstenaars als Jeff zorgen ervoor dat een groot publiek anders tegen bepaalde zaken aan gaat kijken. Anders dan het gewend is."

"Door kunst in pop te verwerken, zou je kunnen zeggen dat ik Any Warhol achterna ga, maar dan in de tegenovergestelde richting. Maar wat ik maak, leeft niet zolang er geen publiek voor is. Het is een langzaam proces, maar ik ben voor mijn gevoel op de goede weg. Popart is niet nieuw, maar weinig andere artiesten durven nog zo te denken."