De Amerikaanse rockband Queens Of The Stone Age speelt dinsdagavond voor de derde maal dit jaar op Nederlandse bodem. In de Ziggo Dome zorgt de groep voor een weinig verrassende, maar solide show.

Frontman Josh Homme probeert een ware publieksmenner te zijn, zo blijkt in Amsterdam. Hij zet het enthousiasme waarmee hij tijdens de shows van supergroep Them Crooked Vultures op het podium stond vrolijk voort. Het haantjesgedrag van de begindagen heeft wel plaatsgemaakt voor een nederige benadering van het publiek.

Dat is echter een gezicht dat Homme nog niet helemaal past. Het publiek in de nagenoeg uitverkochte Ziggo Dome wil dan ook vooral de ruige, ongemanierde kant van de band zien. Een kant die vooral tijdens de toegift naar boven komt, met A Song For The Dead en Feel Good Hit Of The Summer.

In de show die daar aan voorafgaat, probeert de groep een balans te vinden tussen het meer uitgesproken vroege werk en de wat subtielere nieuwere nummers. Daar slaagt de band maar half in als gevolg van het lang niet optimale geluid in de Ziggo Dome, dat tijdens eerdere rockshows deze maand overigens een stuk beter was.

Memorabel

Het dit jaar uitgebrachte … Like Clockwork, waar de show grotendeelsop leunt, zorgt echter ook voor een aantal memorabele momenten. My God Is The Sun en Sat By The Ocean behoren absoluut tot de hoogtepunten van de avond. Laatstgenoemde wordt tot ver achterin de zaal luidkeels meegezongen.

Daar tegenover staan plichtmatige uitvoeringen van onder meer Monsters In The Parasol en Smooth Sailing die vooral voor rumoer in de zaal zorgen. Dat de band zelf in de grote Ziggo Dome amper op de schermen te zien is, zorgt niet voor de beste sfeer. De afstand is enorm, ondanks de vriendschappelijke praatjes van Homme.

Babbel

De vlotte babbel van de frontman komt dan ook niet heel erg oprecht over. De man die normaliter maar een keer in zijn vingers hoeft te knippen om de volledige aandacht van de zaal te krijgen, lijkt flink ingeboet te hebben aan zeggingskracht. Eigenlijk overtuigt hij hier het meest tijdens de nieuwe nummers.

Een klassieker als No One Knows, dat vroeg in de set voorbij komt, zorgt uiteraard voor een groot feest, maar de show van Queens Of The Stone Age draait niet om klassiekers. Homme en zijn band leggen hun ziel en zaligheid vooral in het nieuwe werk, maar dat is nog niet voldoende om voor een legendarische show te zorgen.