Zanger Ian Watkins van de Britse rockband Lostprophets heeft in de rechtbank van Cardiff in Wales bekend schuldig te zijn aan het misbruiken van kinderen, waaronder een poging een baby te verkrachten.

Diverse Britse media berichten over de rechtszaak tegen de zanger, die vorig jaar samen met twee vrouwen werd opgepakt op verdenking van 23 zedendelicten.

De zedendelicten van de 36-jarige Watkins zijn op video-opnames vastgelegd. Hierin zou de zanger duidelijk herkenbaar zijn aan zijn tatoeages en aan zijn stem.

Watkins zegt zich de voorvallen niet te kunnen herinneren, naar eigen zeggen vanwege het gebruik van harddrugs als cocaïne en methamfetamine (ook bekend als crystal meth). Wel bekent Watkins een poging tot het verkrachten van een baby, eveneens op camera vastgelegd.

De opnames zijn gemaakt in 2012, op de dag dat het album Weapons van Lostprophets verscheen. Enkele uren eerder was Watkins nog te horen op BBC Radio 1 voor een interview over de plaat. Watkins bekent eveneens kinderpornografie in zijn bezit te hebben en seksueel getinte foto's te hebben gemaakt van minderjarigen. 

Foto’s

De moeder van de baby was een van de andere verdachten en bekent te hebben meegewerkt aan de poging tot verkrachting. Ze zou ook foto’s van seksuele handelingen met het kind naar Watkins hebben verzonden. Watkins zegt eveneens schuldig te zijn aan onzedelijke handelingen met de dochter van een andere fan.

De tweede vrouw zou haar dochter seksueel misbruikt hebben terwijl Watkins toekeek via Skype en onzedelijke foto’s van het kind te hebben gemaakt en verspreid. Ook filmde Watkins zichzelf tweemaal terwijl hij seks had met 16-jarige fans en hij filmde seksuele handelingen met een dier.

Behandeling

Sally O’Neill, advocate van Watkins, stelt dat haar cliënt psychiatrische behandelingen ondergaat. Aanvankelijk sprak Watkins zich nog fel uit tegen de aanklachten, maar hij heeft inmiddels bijna alle aantijgingen bekend. Op 18 december krijgt hij zijn straf opgelegd.

In oktober kondigde de band Lostprophets aan uit elkaar te gaan. De rockband verkocht wereldwijd 3,5 miljoen albums. Enkel Liberation Transmission uit 2006 wist de Nederlandse Album Top 100 te bereiken. De singles Last Train Home en Rooftops (A Liberation Broadcast) waren Britse top 10-hits.