Ilse DeLange en Waylon gaan Nederland in 2014 vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen.

Dat onthult TROS-dj Daniël Dekker maandagmiddag tijdens een persconferentie.

"Het is belangrijk om te melden dat we niet bij elkaar zijn gekomen voor het Songfestival", vertelt Ilse Delange. De twee hadden al plannen om een gezamenlijke countryplaat te maken. Ze kenden elkaar al als tieners, zegt de zangeres.

Het duo gaat Nederland vertegenwoordigen onder de naam The Common Linnets, maar er is nog geen duidelijkheid over het liedje. "We zijn nog in dubio, een uptempo opzwepend liedje of gaat het juist om het hart?", zegt DeLange "En je hoort het al hoe ik het zeg, dat is waar mijn voorkeur naartoe gaat."

Waylon is het eens met de uitspraken van zijn collega. "Het gaat ons niet om de jurk en de dansjes, maar om het liedje en de uitvoering ervan", vertelt hij. "Ik denk dat dat het belangrijkste is." Op 21 juni treden DeLange en Waylon op in de Grolsch Veste in Enschede.

Anouk

Dit jaar deed zangeres Anouk namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival in Malmö. Haar liedje Birds eindigde op de negende plek, de hoogste positie voor een Nederlandse inzending in jaren. Jan Smit en Cornald Maas zijn in 2014 de commentatoren.

"Het heeft voor mij wel wat veranderd", zegt DeLange over de deelname van Anouk. "Omdat het qua imago zover van haar afstaat. Het heeft voor mij een deur opengezet." De twee hopen als winnaar uit de bus te komen. "Winnen is belangrijker dan meedoen", vindt Waylon.

Droom

DeLange wilde niet als soloartiest naar het Songfestival, terwijl Waylon al eerder meedeed aan een voorronde. "Ik kan me niet per se een jaar herinneren dat ik dacht: daar wil ik aan mee doen. Dat is iets wat groeit, denk ik", aldus Waylon. "Stiekem is het toch de droom voor iedere artiest om voor 150 miljoen mensen op te treden."

De voorlopige deelnemerslijst van het Eurovisie Songfestival bevat 35 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Finland, Hongarije, Ierland, Israël, Noorwegen, Oekraïne, Portugal en Zweden. Servië en Bulgarije hebben zich onlangs afgemeld van het liedjesfestijn.

Bekijk de reactie van Ilse DeLange: