De Britse band Keane kondigde vorige maand een pauze van onbepaalde tijd aan. "Als het aan mij had gelegen, was dat niet gebeurd", vertelt toetsenist Tim Rice-Oxley aan NU.nl.

Het uitkiezen van liedjes voor The Best Of Keane inspireerde Tim Rice-Oxley om nieuwe muziek te gaan opnemen.

De ambities van zanger Tom Chaplin dwarsbomen die plannen echter. "Hij wil graag een soloplaat opnemen, daarom gaan we nu ook even uit elkaar", licht de toetsenist toe.

"Ik vind het nu wel jammer", vervolgt hij. "Volgens mij zit er nog veel meer in het vat voor ons als band, zeker nu. Maar ik heb ook mijn eigen project Mt. Desolation, waar ik nu weer mee aan de slag ga. Hopelijk volgt volgend jaar een nieuwe plaat."

Keane bracht vorig jaar nog het album Strangeland uit, waarna de band ook optrad in de HMH in Amsterdam. De groep verkocht in totaal verkocht meer dan tien miljoen cd's en scoorde hits met nummers als Crystal Ball, Everybody's Changing en Somewhere Only We Know.

Enthousiast

Het werken aan de verzamelplaat van Keane bracht een aantal van die vroege herinneringen naar boven, zeker die over Somewhere Only We Know. "Ik weet nog dat we toen als eerste in een echte studio aan het opnemen waren en ontzettend enthousiast waren. Toen hoorden we dat nummer ineens op de radio."

"Gelukkig waren we toen nog ontzettend naïef", aldus Rice-Oxley. "We waren nog steeds heel erg gretig en het idee dat er nu een bepaalde druk ontstond, ging volkomen aan ons voorbij. Daar kwamen we later achter rond het tweede album. Toen is er ook een periode geweest waarin we een pauze voor onbepaalde tijd wilden nemen."

Kantelpunt

"De verwachting was dat we echt moesten vechten voor Keane een succes zou worden, maar ineens waren we er al. Maar emotioneel, mentaal en muzikaal gezien waren we daar misschien helemaal niet klaar voor. Achteraf gezien was het plotselinge succes niet per se een positief kantelpunt."

Daarmee doelt hij onder meer op het drank- en drugsmisbruik van zanger Tom Chaplin dat daarop volgde. "We moesten beter voor elkaar gaan zorgen, met name voor Tom dus. Ineens was er een soort voorzichtigheid die we daarvoor niet kenden. Je wordt toch sceptisch na verloop van tijd."

Verhalen

Toch blikt de toetsenist terug op een mooie periode in zijn leven. "We hebben vier albums en een EP opgenomen, veel gereisd, mooie shows gespeeld en ga zo maar door. Ik heb zoveel verhalen gehoord van fans waardoor ik dacht: we hebben als band echt iets betekend. Dat vind ik fantastisch."

"Sowieso zorgde het samenstellen van de nieuwe cd voor een soort hernieuwde waardering voor de band. Wij zitten er misschien middenin, maar luisteren eigenlijk nooit naar Keane. En we hebben best wel mooie dingen gemaakt. Misschien is het ook maar goed dat we even stoppen, voor we echt een hekel aan elkaar krijgen."