De Amerikaanse band Thirty Seconds To Mars brengt op dinsdagavond een spectaculaire show naar de Ziggo Dome in Amsterdam, maar muzikaal gezien gebeurt er dusdanig weinig dat er van een concert amper sprake meer is.

Zanger en tevens acteur Jared Leto staat er sowieso om bekend dat hij grote delen van zijn liedjes liever door het publiek laat zingen, maar in combinatie met de groots opgezette show blijft er wel erg weinig voor hem over. Dat terwijl het openingssalvo met onder meer Night Of The Hunter toont dat hij goed bij stem is.

Het optreden van vanavond is bovendien de grootste headlineshow voor Thirty Seconds To Mars is op Nederlandse bodem. Eerder speelde de band al in zalen als 013 en HMH en eerder dit jaar had de rockband een prominente spot op het affiche van Pinkpop.

De shows en zang van de band zijn nogal wisselend van kwaliteit en het optreden van Thirty Seconds To Mars in Ziggo Dome, met vooral aandacht voor het dit jaar verschenen album Love Lust Faith + Dreams, behoort tot de categorie waarin Leto veel te weinig van zich laat horen.

Showelementen

De fans van de rockster zijn nog altijd een rots in de branding. Van begin af aan zingt en springt de Ziggo Dome massaal mee als de muzikant daarom vraagt. In een recordtempo trekt de band vervolgens zoveel mogelijk showelementen van stal.

In een tijdsbestek van circa vijf minuten vindt een sitdown plaats (waarbij het publiek op de grond gaat zitten), vult de Amsterdamse zaal zich met grote gekleurde opgeblazen ballen, klimt het gros van de mensen met staanplaatsen bij elkaar op de schouders en rent Leto al wapperend met een grote Nederlandse vlag over het podium.

Probleem

Al dat spektakel leidt vakkundig af van het grootste probleem als het om Thirty Seconds To Mars gaat: het is bijna geen muziekshow meer te noemen. Op een handvol mooie livemomenten (waaronder Kings And Queens en Search And Destroy) na, gebeurt er muzikaal gezien veel te weinig.

Desalniettemin staat de Ziggo Dome zo'n anderhalf uur na het begin nog dolenthousiast te zingen en klappen als Leto, vergezeld door ongeveer honderd fans op het podium, het afsluitende nummer Up In The Air speelt. Ook al zijn er in totaal maar een kleine vijftien nummers voorbij gekomen van de inmiddels omvangrijke discografie.

Sekte

"Ja, dit is een sekte", verscheen kort daarvoor groot op de schermen tijdens Closer To The Edge. Maar als dat het geval is, staat de leider alsnog wel erg ver van zijn volgelingen af. Met een grote boog loopt Leto na afloop van het laatste nummer om zijn fans op het podium heen.

Wel treedt hij kordaat op als flauwgevallen meisjes weggevoerd moeten worden (een daarvan ironisch genoeg nadat hij "een nummer voor volwassenen" aankondigt), maar als hij zingt "I'm no Jesus", klopt dat. Thirty Seconds To Mars biedt zijn fans veel in Amsterdam, maar muziek hoort daar amper bij.