De Britse componist Sir John Tavener, één van de bekendste Britse componisten van spirituele muziek, is dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Child Okeford in het zuidwestelijke graafschap Dorset.

Dat meldt de BBC dinsdag.

Hij werd beroemd door de uitvoering van zijn Song for Athene tijdens de rouwdienst voor de verongelukte Britse prinses Diana in september 1997.

Zijn stuk The Protecting Veil stond in de uitvoering van de cellist Yo-Yo Ma in Groot-Brittannië in 1998 maandenlang boven aan de klassieke top 10.

Tavener had al heel lang gezondheidsproblemen. In 2007 kreeg hij een hartaanval, waarna hij vier maanden in het ziekenhuis op de afdeling intensieve zorg lag.

Actief

Na zijn hartaanval lieten artsen Tavener weten dat hij niet meer als componist aan het werk kon gaan. Tavener bleef echter actief in de muziekwereld. Drie van zijn composities gingen afgelopen zomer in première op het Manchester International Festival.

De première van zijn laatste werk, drie Shakespeare Sonnetten, is voor vrijdag gepland in Southwark Cathedral in Londen.

Beluister Song for Athene tijdens rouwdienst Diana: