Er ligt een nieuw album van De Jeugd Van Tegenwoordig in de schappen, maar de rapgroep is alweer met nieuwe projecten bezig. Niets is te gek, zo blijkt. "Een levensliedplaat zie ik zeker zitten", zegt Faberyayo tegen NU.nl.

Op Ja, Natúúrlijk!, het vierde album van De Jeugd Van Tegenwoordig, staat al een knipoog naar het traditionele levenslied in de vorm van Bendtkabouter.

Op de vraag of er ooit een plaat van de groep zou kunnen verschijnen die helemaal in het teken staat van het levenslied, antwoordt de groep positief.

"Maar je kan niet van tevoren zeggen: we gaan nu een levensliedplaat maken", aldus Faberyayo. "Bendtkabouter is natuurlijk niet meer dan een knipoog en bovendien acapella. Je kunt die teksten niet zomaar op een hiphopbeat gooien. Een nummer als Een Vriend van André Hazes maken is een heel ander verhaal."

Voorlopig zit het er nog niet in, maar volgens De Jeugd Van Tegenwoordig mogen we wel andere bijzondere dingen verwachten. In Nederland scoorde het kwartet, bestaande uit Faberyayo, Willie Wartaal, Vjèze Fur en Bas Bron, hits met onder meer Watskeburt, Hollereer, Sterrenstof en recentelijk De Formule.

Gamen

Van slijtage is nog geen sprake. Daarvoor vindt de groep het maken van nieuwe muziek nog altijd veel te leuk. "Dat is het ook gewoon", lacht Willie Wartaal. "Waar andere mensen gamen, maak ik muziek. Het voordeel is ook dat mijn vriendin denkt dat ik aan het werk ben, dus dan word ik wel met rust gelaten."

"Het knaagt soms wel een beetje, hoor", vervolgt hij. "Maar dat komt er dan gewoon niet van. Ik ben altijd met duizend dingen tegelijk bezig." Ook Faberyayo maakt thuis aan de lopende band voor de lol muziek. "Ik heb denk ik wel drie albums liggen thuis, waarvan ik bijna zeker weet dat ze nooit gaan uitkomen."

Oppikken

Inmiddels staan er weer shows door heel Nederland gepland. Alleen al in Amsterdam zijn twee extra concerten toegevoegd, omdat de vraag het aanbod oversteeg. Hoe de nieuwe muziek precies naar het podium vertaald moet worden, is echter nog niet helemaal duidelijk. "Je weet van tevoren nooit wat het publiek gaat oppikken."

Het nummer Benden werd geschreven tijdens een mindere periode tijdens de vorige tournee. "Vjèze en ik zaten achterin de auto met allebei een fles champagne in de hand", vertelt Faberyayo. "We waren al twee dagen hard aan het feesten en wilden een duistere raptrack opnemen. We waren best wel op een pad van destructie."

Ervaren

Maar over het algemeen is de sfeer in 2013 nog goed bij De Jeugd Van Tegenwoordig, aldus Willie Wartaal. "De vibe is wat dat betreft nog steeds hetzelfde als tijdens de allereerste keer dat we studio indoken. Alleen zijn we nu misschien iets meer ervaren als het gaat om de instrumenten in de studio en zo."

"Maar als Bas (Bron, red.) zomaar iets nieuws in de studio heeft staan, wil iedereen er meteen aanzitten. Het blijft spannend gewoon." Ook Bron zelf stemt in. "Je merkt ook gewoon dat muziek maken een kunst is en geen ambacht. Meer ervaring betekent niet per se betere muziek. Dat houdt het spannend."