De elektrische gitaar waarmee Bob Dylan in 1965 zijn publiek schokte op het Newport Folk Festival wordt geveild. Het wordt als een van de belangrijkste instrumenten uit de geschiedenis van de popmuziek gezien.

De gitaar gaat samen met een gitaarkoffer en een paar handgeschreven teksten op 6 december onder de hamer in veilinghuis Christie’s, meldt The Associated Press.

De Fender Stratocaster waarmee Dylan drie nummers vertolkte op het festival in Rhode Island zou tijdens een veiling een half miljoen dollar op kunnen brengen.

De vroege songteksten van latere Dylan-liedjes zouden volgens kenners tussen de 2.500 en 25.000 euro per stuk kunnen opleveren. De beroemde gitaar is al bijna vijftig jaar in het bezit van een familie uit New Jersey, die het in handen kreeg nadat Dylan de gitaar in een vliegtuig achterliet.

Piloot

Piloot Vic Quinto werkte voor Dylans manager en nam het instrument mee naar huis. Hij benaderde Dylans management over de gitaar, maar niemand reageerde. Kenners hebben de gitaar geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat het daadwerkelijk de gitaar is die Dylan in 1965 bespeelde.

Toen Dylan op 25 juli 1965 optrad tijdens het Newport Folk Festival speelde hij voor het eerst elektrisch versterkte nummers voor een folkpubliek, dat Dylan vooral kende als zanger van akoestische protestsongs. Zijn nummers Like A Rolling StoneMaggie’s Farm en Phantom Engineer werden met boegeroep onthaald.