De Nederlandse rapper Mr. Probz vindt dat artiesten zich niet moeten laten leiden door commerciële belangen, maar hun eigen artistieke visie moeten volgen.

"Als jij iets van mij te horen krijgt of ziet, dan moet dat ook echt van mij afkomstig zijn", vertelt hij aan NU.nl.

"En niet iets dat door tien verschillende mensen op verschillende momenten in elkaar is gesleuteld tot iets dat eigenlijk niets meer met mijn visie of gevoel te maken heeft."

"Ik ben één van die mensen die vind dat de materie een weerspiegeling moet zijn van de artiest", zo is de rapper die onlangs het album The Treatment uitbracht van mening. "Authenticiteit is cruciaal. Vandaar mijn beslissing om geen concessies meer te doen."

Zelfstandig

"En als dat betekent dat ik een onafhankelijke, zelfstandige route moet inslaan zonder label of andere organisatorische mensen om me heen, die het graag anders zien of zich willen inmengen met de invulling van mijn visie, dan is dat mijn pad."

"Ik begrijp best dat voor sommige aspecten van het vak de hulp van meer 'business' gedreven volk noodzakelijk is. Maar dit is mijn allereerste plaat. Iets waar ik heel lang en heel intensief aan heb gewerkt. Iets waar ik hart en ziel in heb gestopt."

Expressie

"Dan gaat niemand mij wijs maken dat ik het vriendelijker, toegankelijker of meer controversieel moet maken", aldus Mr. Probz. "Hiphop is één en al expressie. Het opereert buiten de lijnen van het conventionele denken, dat deed het in ieder geval toen ik nog kind was."

"Dat trok me aan", legt hij uit. "Maar ook buiten hiphop heb ik mijn helden, van Pink Floyd tot Nirvana. Het type muziek is irrelevant: het gaat om het idee erachter, de kleur, het gevoel." Het album The Treatment bereikte de twaalfde plek in de Album Top 100.