Het levensverhaal van Jay Z leest als een sprookje dat verweven is met The American Dream. Dinsdag laat de Ziggo Dome in Amsterdam zich onderdompelen in het fabelachtige leven van 's werelds grootste rapper.

Een klein kwartiertje later dan gepland gaan de lichten in de Ziggo Dome uit, daarna verschijnt Jay Z op het podium. De stemming is dan nog ietwat ingetogen, maar een energieke opvoering van U Don't Know brengt daar snel verandering in.

Een jaar geleden gaf Jay Z samen met Kanye West een concert in Gelredome te Arnhem, een beleving om niet snel te vergeten. Gedurende twee uur presenteerden de heren een arsenaal aan hits dat de gehele zaal liet exploderen.

Zo'n ervaring brengt hoge verwachtingen met zich mee. Maar deze verwachtingen waren er ook geweest zonder de Watch The Throne-ervaring. Het gaat hier immers om de grootste rapper in de hiphopgeschiedenis. Of in elk geval de meest succesvolle. Magna Carta Holy Grail is Jay Z's laatste wapenfeit.

Eerdere berichten waarin verkondigd werd dat producer Timbaland het voorprogramma zou verzorgen, blijken niet waar. Timbalands bijdrage is geïntegreerd in het hoofdprogramma. Hij legt hier en daar bepaalde accenten, met name in de nummers die hij voor Jay Z heeft geproduceerd.

Turbulentie

Timbaland trakteert het publiek op een nostalgisch setje jaren 90-momenten en presenteert het eerste voorproefje van zijn nieuwe album Textbook Timbo. Met nummers als On To The Next One en 99 Problems zorgt Jay Z voor de nodige turbulentie in de zaal.

Ook nieuwe tracks als Holy Grail en Picasso Baby doen het goed. Toch lijkt er iets te ontbreken. Door alles in segmenten te presenteren, wordt de opbouw enigszins voorspelbaar. Ook de interactie tussen de rapper en het publiek is niet altijd optimaal.

Bombastisch

Oude hits zoals Big Pimpin' en Jigga What, Jigga Who doen het in dat geval heel goed. Zeker wanneer de hele zaal de teksten woord voor woord mee kan rappen. De meest uitbundige momenten zijn te vinden in het bombastische segment dat van start gaat aan het begin van het tweede uur.

De versnelling wordt ingetrapt, de volumeknop wordt naar rechts gedraaid en Jay Z toont zich een indrukwekkend artiest. Het begint met Dirt Off Your Shoulders, een nummer waarop flink heen en weer wordt gesprongen. Bij Niggas In Paris ontstaat zelfs een moshpit.

Rustpauze

Jay Z neemt vervolgens een kortstondige pauze met het aangename Public Service Announcement en eindigt via Kanye Wests Clique in een knallend feestje. De hits blijven maar komen als Jay-Z het afsluitende deel van de avond inluidt met Encore.

Het tempo wordt afgebouwd met Empire State Of Mind en Hard Knock Life, die dienen als uiterst geslaagde meezingers. Ze verbleken echter naast het kwartiertje aan vuurwerk dat hieraan voorafging. Het afsluitende Forever Young is een anticlimax, maar desalniettemin is de avond een groot succes.