Michael Prins, winnaar van het tweede seizoen De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, is benieuwd wat mensen van zijn eerste plaat vinden. "Het is niet wat de kijkers van mij verwachten", zegt hij tegen NU.nl.

Ook het winnende lied Close To You staat op de debuutplaat Rivertown Fairytales. "Behalve dat ene liedje, staat de plaat helemaal los van het programma", vertelt hij.

"Muzikaal gezien ga ik een andere kant op", legt hij uit. "Rivertown Fairytales zou ik zelf omschrijven als integere, rustige kamermuziek. Een echt luisteralbum."

"Als het publiek dat bij mijn shows komt kijken alleen maar uitgaat van de nummers van televisie, zullen ze hun best moeten doen", aldus de singer-songwriter. "Er zit wel genoeg dynamiek in de liedjes om te blijven boeien."

Verwachtingen

Over het waarmaken van de hoge verwachtingen denkt Prins iedere dag na. "Ik vraag me af of mensen weten waar ze naar toe gaan. Ik ben me er van bewust dat ik zonder deelname aan het programma nooit zoveel bezoekers zou trekken."

Spijt van de deelname aan De Beste Singer-Songwriter Van Nederland heeft Prins dan ook niet. "Ik heb er met plezier aan meegedaan, ik heb het als positief ervaren. Het heeft me veel mogelijkheden geboden en Close To You werd door veel mensen gehoord."

Verschil

Op het album staan verder veel rustige gitaarnummers die het gehele oeuvre van Prins omvatten. "Je kan wel het verschil horen tussen een twijfelende muzikant van 17 en een meer ervaren singer-songwriter van 27", glimlacht hij.

Een van de liedjes op het album, All I See Is You, is al tien jaar oud. En toch wilde Prins het graag tussen zijn nieuwere nummers zien staan. "Ik hoor de groei in de liedjes heel goed en hopelijk de luisteraar ook. Dat maakt het album juist interessant. Ergens raken de nummers elkaar, hoe oud ze ook zijn."

Verstopt

In alle liedjes van Rivertown Fairiytales komen de thema's hoop, verlangen en herinneringen voor. "Vaak zijn dat tegenstrijdige dingen", vindt Prins. "Emoties en verstand, bijvoorbeeld. Iets graag willen, maar het niet kunnen waarmaken. Er zitten veel lagen verstopt in de tekst."

"Het verlangen kan je toepassen op ieder mens, op ieder moment, ook in het verleden. Ik hoop dat de luisteraar de tekst zelf durft in te vullen en niet op zoek gaat naar concrete antwoorden. Daar staat de titel ook voor. Het is een romantisch beeld, iets sprookjesachtigs."