De Amerikaanse zanger Gavin DeGraw was als de dood dat zijn carrière niet lang stand zou houden. "Ik doe er alles aan om mijn momentum vast te houden", vertelt hij aan NU.nl.

"Toen er na Chariot een periode volgde waarin ik iets minder succesvol was, was ik ervan overtuigd dat alles voorbij was. Einde oefening", vertelt DeGraw.

"Maar gelukkig heb ik een tweede kans gekregen." In Nederland scoorde hij hits met onder meer Chariot en I Don't Want To Be, het themalied van de serie One Tree Hill.

De zanger hoopt dat zijn fanschare trouw genoeg is om het nog even vol te houden. "Ik heb een tijdje op een donkere plek gezeten omdat ik me constant zorgen maakte over mijn houdbaarheidsdatum. Ik leefde als een kluizenaar en zag maandenlang bijna niemand."

Achteraf

"Zo nam ik vroeger ook mijn platen op. Eerst zat ik op een donker kamertje liedjes te schrijven om vervolgens in mijn eentje de studio in te duiken. Dat heeft achteraf gezien niet voor mijn beste liedjes gezorgd. Nu werk ik met interessante mensen, heb ik lol tijdens de opnames en komen er nog steeds mensen naar de shows."

Voor zijn vijfde album Make A Move schreef hij de nummers dan ook samen met diverse anderen. Net als tijdens het schrijfproces van Sweeter, waarvoor hij de handen ineensloeg met Ryan Tedder. "Ik heb mensen nodig die kritisch zijn en ervoor zorgen dat ik niet in een comfortzone beland."

Herhaling

DeGraw kiest er dan ook het liefst voor om samen te werken met schrijvers en producers die voornamelijk in andere genres actief zijn. "Op een bepaald moment zijn mensen het plaatje van die jongen met zijn gitaar ook wel zat", vindt hij. "Je moet niet in herhaling te vallen."

"Ik vind het juist tof om met iemand te gaan zitten waarvan je zou denken dat het nooit gaat werken. Gewoon samen aan tafel en kijken: wat zullen we eens gaan doen? Daar komen normaal gesproken de mooiste dingen uit. Ik kan wel tien Chariots schrijven, maar dan eindig ik uiteindelijk toch ongelukkig."

Radio

Toch houdt de zanger in bepaalde mate wel rekening met zijn publiek en de radiozenders. "Ik wil wel de mogelijkheid hebben om over de wereld te kunnen blijven touren. Daarvoor is het nu eenmaal essentieel dat je liedjes op de radio zijn. Relevantie wordt steeds belangrijker."

"Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat de mensen die naar mijn shows komen Chariot willen horen, maar als ik nu in Amsterdam kom spelen, zingen fans ook Sweeter mee. Dat maakt het voor mij weer een stuk interessanter. Je kunt ook maar zo lang hetzelfde materiaal spelen."