De Britse zanger James Blunt is vaak het onderwerp van spot op onder meer Twitter en Facebook, maar hij vertelt aan NU.nl dat het hem niet zo deert.

"Het lijkt af en toe op socialmedia misschien dat er veel mensen zijn die een hekel aan mij hebben, maar geloof me: dat is een heel erg klein deel", aldus James Blunt.

"Ik let er niet eens meer op en probeer er maar om te lachen. Die flauwe grappen wegen niet op tegen de waardering van zij die de muziek wel kunnen waarderen."

"En dat zijn er gelukkig heel veel", stelt hij. De singer-songwriter vindt het maar niets dat jongeren continue naar hun telefoonscherm staren. "Ik snap niet dat sommige mensen liever sms’jes rondsturen in plaats van elkaar op te zoeken." Op zijn vierde album Moon Landing keert het onderwerp meerdere malen terug.

Isolement

"Je merkt dat mensen in een soort sociaal isolement raken, ook al hebben ze voor hun gevoel continu contact met de hele wereld", legt hij uit. "Ga eens bij je vrienden op bezoek, zou ik zeggen. Een knuffel of kus is veel meer waard dan een kort berichtje."

"Voor Moon Landing ben ik teruggegaan naar een iets simpeler concept", vertelt de zanger. "Ik heb een periode gedacht dat groter altijd beter was, maar dat begon op een bepaald moment vooral tegen mij te werken. Ik wilde gewoon weer gaan zitten met een gitaar en simpele liedjes gaan schrijven."

Opnames

James Blunt brak in 2005 door met het nummer You’re Beautiful. Daarna scoorde hij hits met onder meer Goodbye My Lover, 1973 en Stay The Night. In totaal verkocht de Brit meer dan twintig miljoen platen. "Voor ons voelde het net als tijdens de opnames van de eerste plaat. Alsof de andere albums nooit verschenen zijn."

Met 'ons' doelt hij naast zichzelf op producer Tom Rothrock, die ook meewerkte aan zijn debuut. "Eigenlijk was het heel simpel. Ik wilde terug naar een ongecompliceerde werkwijze en met Tom heb ik een heel erg goede ervaringen. We deden maar wat destijds, maar een liedje als You’re Beautiful komt daar wel vandaan."

Comeback

Precies een jaar geleden leek het er even op dat James Blunt zijn gitaar aan de wilgen zou hangen, maar niet veel later bleken die berichten onjuist te zijn geweest. Desalniettemin voelt het uitbrengen van een nieuwe plaat ook voor de muzikant zelf als een soort comeback.

"Alleen al voor de shows wil ik nog heel lang doorgaan", zegt Blunt met een brede glimlach. "Wat ik altijd het allermooiste heb gevonden aan dit vak, is de persoonlijke connectie met mensen en fans. Ik vind het fantastisch om mensen tijdens shows aan te kijken en zien dat ze iets bijzonders voelen."